Λίαν αποτελεσµατική χαρακτηρίζεται η παρέµβαση του ελληνικού Πολεµικού Ναυτικού στο Λακωνικό Κόλπο για να σταµατήσουν οι µεταφορές ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο, που χρησιµοποιούνται συχνά για να παρακαµφθούν οι κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού αργού. Προκειµένου όµως να µην αποδειχθούν παροδικά τα αποτελέσµατα της πρωτοβουλίας, διεθνείς φορείς της ποντοπόρου ναυτιλίας εκτιµούν πως θα χρειαστεί να παραταθεί η δέσµευση του κόλπου για ασκήσεις του Πολεµικού Ναυτικού

Ασκήσεις από πλοία του ελληνικού Πολεµικού Ναυτικού ανάγκασαν δεξαµενόπλοια που µεταγγίζουν ρωσικό πετρέλαιο να αποµακρυνθούν σε διεθνή ύδατα, σύµφωνα µε στοιχεία του Bloomberg από το Tankertrackers. Αλλά ο διασκορπισµός των δεξαµενόπλοιων που εµπλέκονται σε µεταφορές ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο από ασκήσεις του ελληνικού Ναυτικού είναι πιθανό να είναι προσωρινή, πιστεύει η ναυλοµεσιτική εταιρεία BRS, σύµφωνα µε την έγκυρη διεθνή ναυτιλιακή επιθεώρηση Tradewinds.

Τις ασκήσεις ανακοίνωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεµικού Ναυτικού προ ηµερών και πραγµατοποιούνται σε µια περιοχή στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Πελοποννήσου στα διεθνή ύδατα, που χρησιµοποιήθηκαν κατά κόρον τα τελευταία λίγα χρόνια για τις ρωσικές εξαγωγές αργού από πλοίο σε πλοίο. Πρακτική που καθιστά δύσκολη την αναγνώριση της προέλευσης του φορτίου και διευκολύνει έτσι την παράκαµψη των κυρώσεων κατά των εισαγωγών ρωσικών υδρογονανθράκων στην Ευρώπη αλλά και αλλού. Η δραστηριότητα του Πολεµικού Ναυτικού, το οποίο και δέσµευσε την περιοχή, ξεκίνησε την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 9 Μαΐου. 

Η BRS, επικαλούµενη τα δεδοµένα παρακολούθησης πλοίων της Axsmarine, υποστηρίζει ότι «πολλά από τα δεξαµενόπλοια µε ιστορικό συµµετοχής σε δραστηριότητα STS περιπλανώνται στην περιοχή και εποµένως είναι πιθανό να ξαναρχίσουν τη δραστηριότητά τους µόλις ολοκληρωθούν οι ασκήσεις». Ωστόσο, αυτά τα ταξίδια και οι επιχειρήσεις µεταφόρτωσης πραγµατοποιούνται σε διεθνή ύδατα και δεν παραβιάζουν την απαγόρευση. Ούτε αυτό το πετρέλαιο πωλείται απαραίτητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά εξάγεται και στην Ασία.

Τον Μάρτιο ο ιστότοπος Euromaidan, επικαλούµενος το εδρεύον στην Ουκρανία Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Μαύρης Θάλασσας και το Blacksea News, υποστήριξε ότι πλοία εισήγαγαν 82,9 εκατ. βαρέλια από λιµάνια της Μαύρης Θάλασσας µεταξύ 5 ∆εκεµβρίου και 29 Φεβρουαρίου, αλλά από αυτόν τον όγκο το 68% µεταφέρθηκε στον Λακωνικό Κόλπο της Ελλάδας για µεταφόρτωση. 

Λόγω άσκησης του ελληνικού Πολεµικού Ναυτικού στον Λακωνικό Κόλπο, που θα διαρκέσει έως αύριο.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 08/05/2024)