Η εισαγγελία της Ναντέρ δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της TotalEnergies για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και παράλειψη παροχής βοήθειας σε άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο, μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο από επιζώντες ή οικογένειες θυμάτων της αιματηρής επίθεσης στην Πάλμα της Μοζαμβίκης τον Μάρτιο του 2021. 

Η TotalEnergies εκτελούσε ένα μεγαλεπήβολο έργο φυσικού αερίου στην περιοχή και έχει κατηγορηθεί για μια σειρά από αμέλειες. Μετά και από τις τελευταίες καταγγελίες η εισαγγελία θα αποφασίσει «αν θα ασκήσει δίωξη, αν θα κλείσει την υπόθεση ή αν θα διεξάγει περαιτέρω έρευνες», πρόσθεσε η εισαγγελία.

Εκπρόσωπος της TotalEnergies επανέλαβε στο AFP προηγούμενη δήλωσή του λέγοντας ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες». Είπε ότι η ομάδα της στη Μοζαμβίκη παρείχαν επείγουσα βοήθεια και κατέστησαν δυνατή την απομάκρυνση 2.500 ανθρώπων από το εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένων πολιτών, προσωπικού, εργολάβων και υπεργολάβων.

Οι επιζώντες και οι οικογένειες λένε ότι η TotalEnergies απέτυχε επίσης να παράσχει καύσιμα ώστε τα ελικόπτερα να μπορέσουν να απομακρύνουν τους πολίτες αφού μαχητές του ISIS σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους στη λιμενική πόλη Πάλμα της Μοζαμβίκης στις 24 Μαρτίου 2021.

Η όλη επίθεση στην επαρχία Κάμπο Ντελγκάδο διήρκεσε αρκετές ημέρες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι. Ορισμένα από τα θύματα αποκεφαλίστηκαν και χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.