Με πτώση 7% έκλεισε η τιμή του πετρελαίου στο τέλος της εβδομάδας. Μια μείωση που δεν έχει δει η αγορά από την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Το Brent, σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, κινείται τώρα κάτω από τα 83 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό στα 78 δολάρια Η ελπίδα για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Γάζας και, επομένως, για χαλάρωση της γεωπολιτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή πιέζει τις τιμές προς τα κάτω. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να επιτύχει μια ταχεία εκεχειρία στον πόλεμο της Γάζας και την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων από την ισλαμιστική Χαμάς.

Εκτός από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η εκπληκτική αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, συνέβαλε επίσης στην υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού. Στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αυτά αυξήθηκαν κατά 7,3 εκατομμύρια σε 460,9 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Οι αναλυτές, ωστόσο, ανέμεναν πτώση κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια. Επιπλέον, στις ΗΠΑ, η ζήτηση βενζίνης είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο, λίγο πριν ξεκινήσει η εποχή της αυξημένης κατανάλωσης, που συνήθως φέρνει το καλοκαίρι. Άλλο ένα στοιχείο που θα μπορούσε να επιβαρύνει τη διάθεση των επενδυτών και να συμβάλει στην πτώση των τιμών.

Ο OPEC+ θα συναντηθεί σε ένα μήνα και οι αναλυτές βλέπουν να ενισχύεται η πιθανότητα ο OPEC+ να παρατείνει τη συμφωνία του μέχρι το τέλος του έτους για να διατηρήσει περιορισμένη την παραγωγή αργού πετρελαίου. Αυτό αναμένουν  το 90% των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Κατά τη γνώμη της Citi επίσης, ο OPEC+ βρίσκεται επί του παρόντος σε άνετη θέση να παρατείνει εκ νέου τη μείωση της προσφοράς και να την κρατήσει μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, η αγορά πετρελαίου είναι πλέον σε ισορροπία, με την προσφορά και τη ζήτηση να ταιριάζουν καλά, κάτι που θα επιτρέψει στο καρτέλ να διατηρήσει περιορισμένη την προσφορά χωρίς να χάσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς από άλλους παραγωγούς. Σύμφωνα μάλιστα  με την JP Morgan, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Καζακστάν και το Ιράκ ετοιμάζονται να αυξήσουν την προσφορά κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, μια ποσότητα ικανή να επηρεάσει τις τιμές του βαρελιού.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας τοποθετούν τώρα την τιμή του βαρελιού στο τρέχον εύρος τιμών, μεταξύ 80 και 90 δολαρίων. Με βάση τις τελευταίες κινήσεις, θεωρούν μάλιστα ότι τα 90 δολάρια είναι ένα ανώτατο όριο για το πετρέλαιο .

Την ίδια ώρα πάντως η Κίνα φαίνεται να ακολουθεί μια  συγκεντρωμένη και σκόπιμη προσπάθεια για τη συσσώρευση στρατηγικών αποθεμάτων  πετρελαίου για ένα πιθανό, αβέβαιο μέλλον. Σύμφωνα με εμπόρους και αναλυτές, η Κίνα εφαρμόζει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο εδώ και μήνες για να προετοιμαστεί για πιθανή αύξηση των διεθνών εντάσεων ή, ακόμη χειρότερα, να αποτρέψει τις συνέπειες μιας περισσότερο ή λιγότερο παγκόσμιας σύγκρουσης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, σε καιρό ειρήνης, ο ασιατικός γίγαντας καταναλώνει σχεδόν 14 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, υπάρχουν εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί μια τέτοια συσσώρευση. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Bangkok Post , από τις αρχές του 2024 έως σήμερα πολλά πετρελαιοφόρα έχουν ελλιμενιστεί στο λιμάνι Ντονγκίνγκ  της ανατολικής Κίνας για να ξεφορτώσουν ρωσικό αργό πετρέλαιο. Οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά περίπου ένα τέταρτο πέρυσι στα 2,14 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, η συσσώρευση αποθεμάτων πετρελαίου από το Πεκίνο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η Κίνα αγοράζει μαζικά και άλλες πρώτες ύλες, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει ως στόχο να βοηθήσει την Κίνα να είναι αυτάρκης για να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε μελλοντικό πόλεμο ή διεθνείς κυρώσεις (όπως αυτές που ενδέχεται να προκληθούν από μια πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν).

Ο Μάικ Στούντεμαν , πρώην διοικητής του Γραφείου Ναυτικών Πληροφοριών των ΗΠΑ και διευθυντής της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, υποστήριξε στον ιστότοπο War on the Rocks ότι αυτή η συγκέντρωση στρατηγικών πόρων είναι μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης διαδικασίας. «Ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ προετοιμάζει τη χώρα του για μια αναμέτρηση, για έναν πιθανό πόλεμο υψηλής έντασης.»

Μέρος αυτής της προετοιμασίας, υποστηρίζει ο Στούντεμαν, περιλαμβάνει τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων βασικών αγαθών και πόρων, την προστασία της Κίνας από κυρώσεις ,όπως αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία – ή, ακόμη και από έναν στρατιωτικό  αποκλεισμό, στο πλαίσιο ενός περιφερειακού ή παγκόσμιου πολέμου. Σε κάθε περίπτωση, η κινεζική κυβέρνηση έχει πάρει πολλαπλά μαθήματα από την εμπειρία της Ρωσίας στην Ουκρανία.