Η Τουρκία διέκοψε τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ καθώς κατηγόρησε ξανά τη χώρα ότι πυροδότησε μια «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα, σηματοδοτώντας την πιο πρόσφατη ένδειξη ρήξης των σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Άγκυρας δήλωσε ότι όλες οι συναλλαγές εξαγωγών και εισαγωγών που σχετίζονται με το Ισραήλ έχουν σταματήσει και δεν θα επαναληφθούν έως ότου το εβραϊκό κράτος «επιτρέψει μια αδιάκοπη και επαρκή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα». 

Τον Απρίλιο, η Άγκυρα επέβαλε κυρώσεις στις εξαγωγές σε 54 σημαντικές κατηγορίες αγαθών, αλλά η πιο πρόσφατη θα διαταράξει το διμερές εμπόριο αξίας άνω των 7 δις δολαρίων ετησίως. Τούρκος αξιωματούχος περιέγραψε τους περιορισμούς ως ένα προσωρινό μέτρο που αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης στο Ισραήλ, αλλά είπε ότι θα μπορούσαν επίσης να αντιστραφούν εάν πληρούνται οι όροι της Άγκυρας.

Mετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Άγκυρα διέκοψε το εμπόριο, o Yπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz, δήλωσε ότι έδωσε επειγόντως οδηγίες στους αξιωματούχους να «δημιουργήσουν εναλλακτικές για το εμπόριο με την Τουρκία».

«Έτσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρηματιών και αγνοώντας τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες», έγραψε ο Katz στο X, αναφερόμενος στον Recep Tayyip Erdoğan, Πρόεδρο της Τουρκίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Άγκυρα είχε επισήμως ειδοποιήσει το Ισραήλ ότι θα έκανε μια τέτοια κίνηση.

Ο Erdoğan εντείνει την κριτική του στο Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, κατηγορώντας το για πράξεις «γενοκτονίας» για τον πόλεμο του με τη Χαμάς και αποκαλώντας τον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu «χασάπη της Γάζας».

Η Τουρκία έχει επίσης αποκλίνει από τους δυτικούς συμμάχους της, αρνούμενη να αναγνωρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, ενώ συνεχίζει να επιτρέπει στα μέλη της να ζουν στη χώρα. Ο Erdoğan φιλοξένησε τον ηγέτη της Χαμάς, Ismail Haniyeh, για συναντήσεις στην Τουρκία τον περασμένο μήνα. Η Άγκυρα αυτή την εβδομάδα δήλωσε επίσης ότι θα επιχειρήσει να συμμετάσχει στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο. 

Το εμπόριο της Τουρκίας με το Ισραήλ ήταν 7,1 δις δολάρια πέρυσι, από 9,5 δις δολάρια το 2022. Οι τουρκικές εξαγωγές αντιπροσώπευαν περίπου τα τρία τέταρτα αυτού. Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών τέθηκε σε ισχύ το 1997.

Ο Erdoğan αντιμετωπίζει σημαντική πίεση στο εσωτερικό για να εντείνει τα μέτρα κατά του Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, όταν το κόμμα του υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα από την ίδρυσή του εδώ και δύο δεκαετίες. Πολλοί υποψήφιοι είχαν πει στις προεκλογικές εκστρατείες τους ότι η κυβέρνηση Erdoğan δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα κατά του Ισραήλ σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα. 

Ο Erdoğan είχε ακολουθήσει μια πολιτική προσέγγισης με το Ισραήλ πριν από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη βελτίωση των σχέσεων στην περιοχή και την ενίσχυση της οικονομίας της Τουρκίας. Συνάντησε τον Netanyahu για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Τουρκία και το Ισραήλ απέλασαν ο ένας τους Πρεσβευτές του άλλου το 2018 αφού Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν πολλούς διαδηλωτές στη Γάζα. Οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις το 2022.