Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 θα ανέλθουν τα µερίσµατα που θα διανείµουν στους µετόχους τους οι εισηγµένες για τη χρήση του 2023. Σύµφωνα µε όσα έχουν ανακοινωθεί, τα προς διανοµή µερίσµατα ανέρχονται σε 3,41 δισ. ευρώ, αλλά εκτιµάται ότι θα ξεπεράσουν τα 3,8 δισ., καθώς κάποιες διοικήσεις θα οριστικοποιήσουν τις εισηγήσεις τους αργότερα, κοντά στις γενικές συνελεύσεις. Οι εισηγµένες είχαν καθαρά κέρδη 10,81 δισ. το 2023, ποσό το οποίο αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Χρονιά-ρεκόρ για την κερδοφορία των ελληνικών εισηγµένων ήταν το 2023, καθώς και ρεκόρ 16 ετών για τα προς διανοµή µερίσµατα, ένα δύσκολο «στοίχηµα» το οποίο κερδήθηκε και θέτει τον πήχυ σαφέστατα ψηλά για το τρέχον έτος. Ειδικότερα, οι 150 εισηγµένες που δηµοσίευσαν αποτελέσµατα –συµπεριλαµβανοµένων των τραπεζών, των επενδυτικών και των ασφαλιστικών εταιρειών– εµφάνισαν καθαρά κέρδη 10,81 δισ. ευρώ, σηµειώνοντας αύξηση κατά 1,7%, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Beta Securities, γράφοντας έτσι ιστορία, αφού ξεπέρασαν το ρεκόρ που είχε επιτευχθεί το 2022, ένα έτος το οποίο είχε χαρακτηριστεί ορόσηµο, καθώς είχαν ξεπεραστεί οι επιδόσεις της «χρυσής περιόδου» των εισηγµένων της πενταετίας 2004-2008, όταν µάλιστα οι εισηγµένες εκείνη την πενταετία ήταν διπλάσιες σε αριθµό. Τα λειτουργικά κέρδη εκτινάχθηκαν επίσης σε ιστορικά υψηλά και στα 14,93 δισ. ευρώ, σηµειώνοντας αύξηση 6,4%. Ο τζίρος ωστόσο υποχώρησε σε σχέση µε τα ιστορικά υψηλά του 2022 και διαµορφώθηκε στα 94,3 δισ. ευρώ (-8,4%), πτώση που δεν οφείλεται στους όγκους πωλήσεων αλλά στις µειώσεις τιµών των εµπορευµάτων.

«Στην ολοκλήρωση της δηµοσίευσης των αποτελεσµάτων του 2022 ήταν εύλογη η αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα επανάληψης των υψηλών επιδόσεων. Το τέλος της δηµοσίευσης των αποτελεσµάτων του 2023, ωστόσο, βρήκε τις εισηγµένες να καταγράφουν υψηλότερα και ποιοτικότερα µεγέθη», όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τµήµατος Ανάλυσης της Beta Securities.

Η συνέχιση της ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας, σε συνδυασµό µε την εντυπωσιακή εικόνα του τουρισµού και την ενίσχυση της βιοµηχανικής παραγωγής –παρά το σκηνικό διεθνούς αβεβαιότητας, των πολεµικών συγκρούσεων σε Γάζα και Ουκρανία και των αναταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα– στήριξαν τις εταιρικές επιδόσεις.

Η µείωση του κόστους ενέργειας «ανακούφισε» πολλές εταιρείες, ενώ κλάδοι όπως η πληροφορική και οι κατασκευές δέχθηκαν ισχυρή ώθηση χάρη στα έργα του Ταµείου Ανάκαµψης. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η υποχώρηση στις τιµές των εµπορευµάτων και των πρώτων υλών έπληξαν τα µεγέθη των µεταλλουργικών εταιρειών, ενώ και ο κλάδος της ενέργειας, όπως αναµενόταν, επέστρεψε σε πιο «κανονικούς» ρυθµούς έπειτα από τα υψηλά περιθώρια διύλισης του 2022.

Ο τουρισµός ισχυροποίησε τα έσοδα και τα κέρδη των µεταφορικών εταιρειών, των εταιρειών leasing και των υποδοµών. Η διάχυση της τουριστικής ζήτησης ήταν εµφανής µε έµµεσο τρόπο και σε άλλους κλάδους, όπως τα τρόφιµα. Οι εταιρείες ακινήτων είδαν τα λειτουργικά τους κέρδη να αυξάνονται κατά 34% και την καθαρή κερδοφορία τους να αυξάνεται κατά 53%, ενισχυµένη και από την αναπροσαρµογή της αξίας του χαρτοφυλακίου του ενεργητικού τους.

Στον πίνακα: Οι επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων για το 2023. Πηγή: Η Καθημερινή. 

 

Την ίδια στιγµή, νέο ρεκόρ καταγράφηκε στα µερίσµατα που θα διανείµουν οι εισηγµένες. Προς το παρόν τα προς διανοµή µερίσµατα διαµορφώνονται σε 3,41 δισ. ευρώ, µε προοπτική να ξεπεράσουν τα 3,8 δισ. ευρώ, όπως επισηµαίνει ο κ. Χατζηδάκης. Αξίζει να σηµειώσουµε πως αυτά είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 (4,49 δισ. ευρώ) και επίσης είναι σηµαντικά αυξηµένα σε σχέση µε τα 2,4 δισ. ευρώ που είχαν µοιράσει οι εισηγµένες από τη χρήση 2022. Ο αριθµός των 58 εταιρειών που θα µοιράσουν µερίσµατα είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί προσεγγίζοντας τις ηµεροµηνίες των γενικών συνελεύσεων, καθώς πολλές διοικήσεις έχουν επιφυλαχθεί να ανακοινώσουν τα µερίσµατα που θα µοιράσουν σε δεύτερο χρόνο.

Πέραν όµως των παραπάνω ρεκόρ σε όρους µεγεθών διανοµών, η χρήση του 2023 έχει πολλά επιµέρους ρεκόρ. Ειδικότερα, από τις 150 εισηγµένες το 81% παρουσίασε κέρδη εκ των οποίων το 44% βελτίωσε τη θετική επίδοση της προηγούµενης χρήσης, ενώ 29 εταιρείες συνολικά ήταν ζηµιογόνες. «Πρόκειται για µια από τις πιο ποιοτικές δηµοσιεύσεις µεγεθών που έχει καταγραφεί από την εφαρµογή των ∆ιεθνών Λογιστικών Προτύπων», όπως παρατηρεί ο κ. Χατζηδάκης.

Επιπλέον, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι παρά το ότι οι εισηγµένες έρχονταν από µια χρήση-ρεκόρ, κατάφεραν να πάνε τον πήχυ ψηλότερα. Εταιρείες όπως οι Aegean, ΤΙΤΑΝ, Cenergy, Σαράντης, Jumbo, Mytilineos, ∆ΑΑ και Autohellas σηµείωσαν ρεκόρ επιδόσεων, ενώ συνολικά, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Beta Securities, 55 εταιρείες (41%) έκαναν ρεκόρ τζίρου όλων των εποχών, 53 εταιρείες (40%) τα υψηλότερα EBITDA της εισηγµένης ιστορίας τους και 41 εταιρείες (29%) ρεκόρ κερδοφορίας όλων των εποχών.

Συνολικά, 13 εισηγµένες γύρισαν από ζηµίες σε κέρδη, µε αρκετές εµφατικές παρουσίες, όπως ∆ΕΗ, Lamda Development και Dimand, ενώ ίσος αριθµός εταιρειών µετέτρεψε τα κέρδη σε ζηµίες, κυρίως µεταλλουργικές εταιρείες, καθώς και εταιρείες του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.

Σε ό,τι αφορά τα ταµειακά διαθέσιµα, αν και µειώθηκαν το 2023 κατά 9,2%, αυτό δεν άλλαξε ιδιαίτερα την εικόνα της ρευστότητας, µε 36 εταιρείες να διατηρούν µηδενικό καθαρό δανεισµό είτε λόγω πώλησης παγίων στοιχείων είτε λόγω εξαιρετικών οργανικών ταµειακών ροών. Η ταµειακή άνεση δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να προχωρήσουν στην εκτέλεση του επενδυτικού τους προγράµµατος και να µοιράσουν ικανοποιητικά µερίσµατα και επιστροφές κεφαλαίου.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών θα κινηθούν τα µερίσµατα, ξεπερνώντας τα 3,8 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: Η Καθημερινή