Οι ταχύτατες εξελίξεις στους κλάδους της πράσινης μετάβασης έχουν πυροδοτήσει έναν νέο αγώνα δρόμου μεταξύ των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της Ελλάδας. Τους τελευταίους μήνες, η αγορά βρίσκεται σε αναβρασμό, με τους παραδοσιακούς παίκτες να προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση τους, αλλά και νέους παίκτες να μπαίνουν στην αρένα του ανταγωνισμού με υψηλές φιλοδοξίες

Η ΔΕΗ κατέχει αναμφισβήτητα ένα ισχυρό πλεονέκτημα, ούσα ο μεγαλύτερος με διαφορά πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η βασική της στρατηγική για τη νέα εποχή είναι η εξωστρέφεια, με το βλέμμα στραμμένο προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ προχώρησε πρόσφατα σε δύο μεγάλες εξαγορές: τη Ρουμανική Enel, η οποία της προσφέρει ένα άνοιγμα στη Ρουμανική αγορά ενέργειας, και την Κωτσόβολος, η οποία της παρέχει ένα έτοιμο δίκτυο logistics και τη δυνατότητα κάθετης ολοκλήρωσης στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών, ιδιαίτερα των έξυπνων συστημάτων. Παράλληλα, η ΔΕΗ επιθυμεί να αναπτύξει το μερίδιό της στις ΑΠΕ. Στόχος είναι η αύξηση από τα 4,5GW εγκατεστημένης ισχύος στα 9 GWτο 2026. Μία κρίσιμη κίνηση είναι η συμφωνία αξίας 2 δις ευρώ με τη Mytilineos για την κατασκευή 90 φωτοβολταϊκών μονάδων σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, αλλά και Ιταλία!

Η ίδια η Mytilineos, πέρα από τη θέση της ως ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, έχει καταφέρει να καταστεί ένας κομβικός παίκτης στις διεθνείς αγορές— χάρη και στην παρουσία του Προέδρου της, Ευάγγελου Μυτιληναίου. Πιο πρόσφατα, η Mytilineosανακοίνωσε την είσοδό της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, μίας σαφής ένδειξη για τη διεθνοποίηση του ομίλου. Ωστόσο, αυτή η διεθνοποίηση δεν είναι απλώς χρηματιστηριακή: Η Mytilineos θεωρείται αξιόπιστη εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις Βρυξέλλες να προσεγγίζουν την εταιρεία ως κομβικό παίκτη στην αγορά πρώτων υλών, ειδικά εκείνων που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας.

Η Motor Oil μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η «σιωπηλή δύναμη» στην ενεργειακή αγορά, έχοντας προχωρήσει σε μία σειρά στρατηγικών εξαγορών τον τελευταίο καιρό, που μπορούν να της δώσουν το πλεονέκτημα στους τομείς της αγοράς που μόλις αρχίσουν να αναπτύσσονται. Ένας από αυτούς είναι η κυκλική οικονομία. Η Motor Oil έχει ήδη αγοράσει τις Thalis και Verd, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την αγορά της Ηλέκτωρ. Η Motor Oilεμφανίζεται αποφασισμένη να αποκτήσει ρόλο- κλειδί στην πράσινη μετάβαση επενδύοντας τα 2,5 από τα συνολικά 4 δις ευρώ του επενδυτικού της προγράμματος εκεί, καθώς πέρα από την κυκλική οικονομία, αναπτύσσεται και στις ΑΠΕ. Δύο τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η βιομάζα και το υδρογόνο.

Η εταιρεία που τροφοδοτεί τις περισσότερες συζητήσεις είναι η Helleniq Energy. Η Helleniq Energy, που αποτελεί σύμπραξη του Ομίλου Λάτση και του ΤΑΙΠΕΔ, απασχολεί έντονα τους αναλυτές καθώς όλοι αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της. Το κεντρικό ζήτημα είναι ο ρόλος της Helleniq Energy στην Elpedison, τον τέταρτο μεγαλύτερο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως έχει γράψει το energia.gr, η Helleniq Energy βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος της συνεργασίας με την ιταλική Edison, με τους δύο πρώην εταίρους να πρέπει να αποφασίσουν ποιος τελικά θα εξαγοράσει την Elpedison. Ταυτόχρονα, η Helleniq Energy στοχεύει να αποχωρήσει από τη συμμετοχή της στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, πουλώντας το μερίδιό της στο κράτος.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το brand συνώνυμο με τις ελληνικές ΑΠΕ φαίνεται ότι αλλάζει χέρια. Εδώ και μήνες φημολογείται η επικείμενη πώληση της εταιρείας από τη μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Masdar, η οποία εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ξεπερνά τα 1,2 GW, με πολλά νέα έργα να βρίσκονται ήδη στη φάση σχεδιασμού. Η πώλησή της στο fund των ΗΑΕ, το οποίο ειδικεύεται στην πράσινη μετάβαση, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων στην εγχώρια αγορά. Από την άλλη πλευρά, η πώληση της θυγατρικής της, θα βοηθήσει τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να έχει πρόσβαση στη ρευστότητα που χρειάζεται για το φιλόδοξο επενδυτικό της πλάνο.