G7: Υπογράφουν Συμφωνία για τον Τερματισμό της Χρήσης Άνθρακα το 2035 Αλλά με Περιθώριο Παράτασης για Γερμανία - Ιαπωνία

G7: Υπογράφουν Συμφωνία για τον Τερματισμό της Χρήσης Άνθρακα το 2035 Αλλά με Περιθώριο Παράτασης για Γερμανία - Ιαπωνία
energia.gr
Τρι, 30 Απριλίου 2024 - 14:12

Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ομάδας των Επτά μεγαλύτερων οικονομιών της Δύσης, γνωστής ως ομάδας G7, θα υπογράψουν συμφωνία για τον τερματισμό της χρήσης άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή μεταξύ 2030 και 2035, όπως μετέδωσε εχθές, Μεγάλη Δευτέρα, το Reuters (εδώ), αλλά θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα χρονικό περιθώριο στη Γερμανία και την Ιαπωνία, δήλωσαν στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο δύο διπλωματικές πηγές την Μεγάλη Τρίτη

Οι χώρες της G7 θα δεσμευτούν να κλείσουν τα εργοστάσιά τους που κινούνται με καύσιμο τον άνθρακα το πρώτο μισό της δεκαετίας του 2030, αλλά μπορεί επίσης να πουν, κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Τορίνο, ότι οι χώρες θα μπορούσαν επίσης να επιλέξουν μια ημερομηνία που να συνάδει με την προσπάθεια για συγκράτηση της αύξησης παγκόσμιας θερμοκρασίας εντός του ορίου 1,5°C, ανέφεραν οι εν λόγω πηγές. Αυτή η προειδοποίηση θα προσφέρει περιθώρια για ελιγμούς στο Βερολίνο και το Τόκιο, των οποίων τα εργοστάσια με καύση άνθρακα παράγουν περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής ηλεκτρικής τους ενέργειας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.


Η Γερμανία έχει θεσπίσει νομοθετικά το κλείσιμο των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα έως το 2038 το αργότερο, ενώ η Ιαπωνία δεν έχει ορίσει ημερομηνία.

 Η συμφωνία για τον άνθρακα θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση που έδειξε πέρυσι η διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP28, στο Ντουμπάι, για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, από τα οποία ο άνθρακας είναι ο πιο ρυπογόνος.

Το τελικό ανακοινωθέν των Υπουργών της G7 αναμένεται να δημοσιευτεί νωρίς το απόγευμα, όταν οι υπουργοί από την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά και την Ιαπωνία θα επισφραγίσουν την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε τη M. Δευτέρα.

Ο Ιταλός Υπουργός Ενέργειας Γκιλμπέρτο Πικέττο Φρατίν, ο οποίος προεδρεύει της συνεδρίασης της G7, δήλωσε ότι οι υπουργοί συζητούν επίσης πιθανούς περιορισμούς στις ρωσικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη. "Το θέμα είναι στην τεχνική και πολιτική ατζέντα [της G7]. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, δεν μπορώ να προχωρήσω περαιτέρω... εάν υπάρξει τελική απόφαση θα την κοινοποιήσω", είπε ο Φρατίν στους δημοσιογράφους τη M. Δευτέρα.