Η μετοχή της Tesla (TSLA) εκτινάχθηκε χθες Δευτέρα μετά από αναφορές ότι ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk πήρε την κινεζική έγκριση για την ανάπτυξη του αυτόνομου λογισμικού Full Self-Driving (FSD) της αυτοκινητοβιομηχανίας στην χώρα αυτή. Όπως ανέφερε πρώτη η Wall Street Journal, άτομα που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι αξιωματούχοι 

 

είπαν στην Tesla ότι είχαν εγκρίνει προσωρινά το FSD στη χώρα  κατά τη διάρκεια της 24ωρης επίσκεψης του Musk στο Πεκίνο το Σαββατοκύριακο.

Επίσης, το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα ότι η Tesla θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα χαρτογράφησης σε επίπεδο δρόμων της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας Baidu για να τροφοδοτήσει το FSD. Η Tesla χρησιμοποιούσε προηγουμένως τα δεδομένα χαρτογράφησης της Baidu για δορυφορική πλοήγηση στα αυτοκίνητά της. Η συνεργασία με μια κινεζική εταιρεία βοήθησε στην έγκριση των κανονιστικών αρχών, καθώς ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των δεδομένων, ανέφεραν οι πηγές.

Η Tesla έκλεισε με άνοδο 15,3%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την 1η Μαρτίου. Η μετοχή της Tesla έχει πλέον σημειώσει άνοδο άνω του 30% στις τελευταίες τέσσερις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις.

Ενώ η τιμολόγηση για το FSD στην Κίνα δεν αποκαλύφθηκε, στις ΗΠΑ, η Tesla χρεώνει 8.000 δολάρια προκαταβολικά για ισόβια χρήση (από 12.000 δολάρια) και 99 δολάρια το μήνα για συνδρομητικές υπηρεσίες.

Η προσθήκη της λειτουργικότητας FSD στην Κίνα είναι μια μεγάλη υπόθεση για την αυτοκινητοβιομηχανία όχι μόνο για τα πρόσθετα πρόσθετα έσοδα, αλλά και από την άποψη του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που δίνει στην Tesla έναντι ανταγωνιστών όπως η NIO, η Li Auto, η XPeng, ακόμη και τεχνολογικών κολοσσών όπως η Xiaomi, η οποία εισέρχεται στην αγορά αυτοκινήτων με το δικό της ημιαυτόνομο λογισμικό.

Η έλλειψη FSD στα αυτοκίνητά της Tesla πιθανόν να επιβάρυνε τις πωλήσεις στην Κίνα, όπου τα τελευταία τεχνολογικά χαρακτηριστικά έχουν προτεραιότητα. Σύμφωνα με την Ένωση Επιβατηγών Αυτοκινήτων της Κίνας, το μερίδιο της Tesla στην αγορά της Κίνας διολίσθησε στο 6,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 από 10,5% το προηγούμενο έτος, παρά τις επιθετικές μειώσεις τιμών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι παραδόσεις της Tesla το Q1 μειώθηκαν στις 387.000 μονάδες από 423.000 πριν από ένα χρόνο.

Παρ' όλα αυτά, η απόκτηση προκαταρκτικής έγκρισης για το FSD και η συμφωνία δεδομένων με την Baidu είναι δύο τεράστιες νίκες για την Tesla.

Αυτόνομη οδήγηση και ρομποτάξι

Η εστίαση της Tesla στην αυτόνομη οδήγηση και ακόμη και το μέλλον της στα ρομποτάξι θεωρούνται μακροπρόθεσμοι καταλύτες για την εταιρεία, η οποία είδε την κατηγορία των μετόχων της να ανατρέπεται και να διαπραγματεύεται σημαντικά χαμηλότερα μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σημαντικό μέρος της ανάπτυξης του αυτόνομου λογισμικού της Tesla με τεχνητή νοημοσύνη είναι η συλλογή τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που θα τροφοδοτήσουν το μοντέλο λογισμικού της. Η Tesla έπρεπε να αποθηκεύει τα δεδομένα της στην Κίνα από το 2021 σύμφωνα με μια κανονιστική απαίτηση.

Η Tesla κερδίζοντας περαιτέρω έγκριση για τη μεταφορά αυτών των δεδομένων στην Κίνα στους διακομιστές της με έδρα τις ΗΠΑ θα επιταχύνει την "εκπαίδευση των αλγορίθμων της για την αυτόνομη τεχνολογία της σε παγκόσμιο επίπεδο", δήλωσε ο Ives. Επιπλέον, οι χρήστες του FSD με έδρα την Κίνα μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να επιλέξουν την υπηρεσία και να τη χρησιμοποιούν συχνότερα, επειδή η κυβέρνηση έχει προωθήσει την αυτοκίνηση σε διάφορες τοποθεσίες, παρέχοντας έτσι περισσότερα δεδομένα για την Tesla ώστε να βελτιώσει το λογισμικό του FSD.