Γάλλοι πολιτικοί κατακεραύνωσαν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν επειδή πρότεινε μια ανοιχτή συζήτηση για μια κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και την υπεράσπιση της ηπείρου με πυρηνικά όπλα. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε από τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Ebra το Σάββατο, ο Μακρόν πρότεινε να ανοίξει μια συζήτηση πάνω στην ιδέα ότι η Γαλλία θα μπορούσε να υπερασπιστεί την Ευρώπη με τις πυρηνικές κεφαλές της.

 

Η Γαλλία μπορεί να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της όπλο «όταν απειλούνται τα ζωτικά της συμφέροντα [και] έχω ήδη πει ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή διάσταση σε αυτά τα ζωτικά συμφέροντα», είπε.

Ο Μακρόν τότε κάλεσε για «άνοιγμα το συζήτηση» για πυρηνικά όπλα «για εκείνες που διαθέτουν τους ή έχουν ΗΠΑ πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους».

«Το να ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο δεν είναι φιλοευρωπαϊκό, διότι στην πραγματικότητα [η πρόταση του Μακρόν] δεν έχει κανένα νόημα», αντέδρασε ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς για τις ευρωεκλογές Φρανσουά – Ξαβιέ Μπελαμί (Les Républicains, ΕΛΚ) σε συνέντευξή του την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες της ΕΕ επωφελούνται ήδη από τη γαλλική πυρηνική αποτροπή, ενώ η πρόταση του Μακρόν για «συγκέντρωση της [πυρηνικής] αποτροπής στην πράξη» είναι «εξαιρετικής βαρύτητας», καθώς αγγίζει την καρδιά της γαλλικής κυριαρχίας.

Η επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν (Rassemblement National, ID) αντέδρασε στο X, σχολιάζοντας ότι η ατζέντα του Μακρόν είναι «να στερήσει από τον γαλλικό λαό όλα όσα έχει χτίσει».

Τον Μάρτιο, η Λεπέν πρότεινε ότι ως πρόεδρος δεν θα υποκύψει στην «απληστία της ΕΕ» όσον αφορά το γαλλικό πυρηνικό οπλοστάσιο και θα προτείνει «να κατοχυρωθεί η πυρηνική αποτροπή στο Σύνταγμα ως αναφαίρετο στοιχείο της [γαλλικής] κυριαρχίας».

Ο Ευρωβουλευτής του Rassemblement National Τιερί Μαριάνι σχολίασε επίσης στο X, λέγοντας ότι ο Μακρόν «γίνεται εθνική απειλή» και συμμερίζεται τους φόβους ότι μετά τα πυρηνικά όπλα, η Γαλλία θα μπορούσε κάλλιστα να «ξεπουλήσει φτηνά» στην ΕΕ τη μόνιμη έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Από την αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος, ο Μπαστιέν Λασώ, βουλευτής και ειδικός σε θέματα άμυνας της La France Insoumise (LFI, Η Αριστερά), έγραψε στο X ότι «η πυρηνική αποτροπή δεν είναι για μοίρασμα».

Το τμήμα της Εθνοσυνέλευσης του κόμματος LFI μοιράστηκε στη συνέχεια την επίσημη θέση του, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε περισσότερο από τις δεσμεύσεις αλληλεγγύης που ήδη περιέχονται στις συνθήκες της ΕΕ».

Στον αντίποδα, η επικεφαλής υποψήφια των Πρασίνων για την ΕΕ, Μαρί Τουσέν (Οικολόγοι, Πράσινοι), η οποία τάσσεται υπέρ μιας «ευρωπαϊκής ομοσπονδιακής ηγεσίας», δήλωσε στο France 3 ότι τάσσεται υπέρ του «διαμοιρασμού της ισχύος των γαλλικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών [όπλων]».

euractiv.gr