Mytilineos: Δυναμική Παρουσία στο Ευρωπαϊκό Εγχείρημα για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες

Mytilineos: Δυναμική Παρουσία στο Ευρωπαϊκό Εγχείρημα για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τρι, 23 Απριλίου 2024 - 19:07

Το όραμα της Mytilineos για την Ευρωπαϊκή αγορά κρίσιμων πρώτων υλών παρουσίασε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Ο κ. Μυτιληναίος εξήγησε την άμεση ανάγκη για την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών και της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης σε σχέση με τις άλλες μεγάλες χώρες – παραγωγούς

Παράλληλα, μοιράστηκε ότι η Mytilineos έχει υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση 350 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα έργο που σχετίζεται με την παραγωγή αλουμινίου, βωξίτη, και γαλλίου.

Όπως έχει συχνά επισημάνει το energia.gr, ο διεθνής ανταγωνισμός για τις κρίσιμες πρώτες ύλες αυξάνεται όλο και περισσότερο, με ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Αυστραλία και άλλα μεγάλα κράτη να επιδοτούν τον συγκεκριμένο τομέα. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να μειώσει την απόστασή της από τις άλλες ισχυρές οικονομίες, αλλάζοντας την πολιτική των προηγούμενων δεκαετιών που έδινε προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος. Εντός αυτού του πλαισίου, η ΕΕ έχει καταρτίσει μία λίστα 30 υλικά που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας. Μεταξύ αυτών και το αλουμίνιο, ο βωξίτης, και το γάλλιο.

Σε αυτές τις τρεις πρώτες ύλες θα βασίζονται και τα νέα project του ομίλου Mytilineos, για τα οποία έχει αιτηθεί χρηματοδότησης από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιες οι αρχές της ΕΕ είχαν αρχικά προσεγγίσει τον ελληνικό όμιλο το 2023, με σκοπό να ερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής γαλλίου. Το γάλλιο δεν εντοπίζεται στη φύση αλλά προκύπτει κατόπιν χρονοβόρας επεξεργασίας του βωξίτη και άλλων ορυκτών. Ως εκ τούτου, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σπάνιο στοιχείο. Από την άλλη, η σημασία του είναι εξαιρετικά υψηλή για τη σύγχρονη αγορά, καθώς πρόκειται για βασική πρώτη ύλη στις φωτοδιόδους των λαμπτήρων LED και στους ημιαγωγούς των ηλεκτρονικών τσιπς. Υπενθυμίζεται ότι τα τσιπς έχουν αναδειχθεί σε μία νέα καυτή αρένα ανταγωνισμού μεταξύ Δύσης και Κίνας, ενώ συνιστούν το απόλυτο στρατηγικό πλεονέκτημα της Ταϊβάν!

Επομένως, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί η ΕΕ, αλλά και η Ελλάδα οφείλουν να κινητοποιηθούν στον χώρο των κρίσιμων πρώτων υλών. Η κινητοποίηση αυτή δεν μπορεί να μείνει μόνο στην επιστημονική διερεύνηση, αλλά και στην ανάπτυξη νέων βιομηχανικών μονάδων. Μία τέτοια μεταστροφή έκανε πρόσφατα η Ρουμανία, εγκρίνοντας την επαναλειτουργία ενός ορυχείου μαγνησίου μετά από μία ολόκληρη δεκαετία. Εξάλλου, η βιομηχανία αποτελεί ζητούμενο, όχι μόνο για την οικονομική ισχυροποίηση της ΕΕ, αλλά και την πράσινη μετάβαση. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της ενεργειακής αγοράς, η δραματική αποβιομηχάνιση της Ευρώπης, ένα φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, υπονομεύει τη διαδικασία της πράσινης μετάβασης, μειώνοντας τη ζήτηση ηλεκτρισμού, και ως εκ τούτου υπονομεύοντας τις επενδύσεις στα έργα καθαρής ενέργειας.