H Kυριαρχία του Φ. Αερίου στο Μείγμα Παραγωγής Φέρνει Άνοδο της Χονδρικής Τιμής Ηλεκτρισμού

H Kυριαρχία του Φ. Αερίου στο Μείγμα Παραγωγής Φέρνει Άνοδο της Χονδρικής Τιμής Ηλεκτρισμού
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 23 Απριλίου 2024 - 09:25

Πτωτικά κινείται από την έναρξη των συναλλαγών της Τρίτης, 23 Απριλίου, η τιμή των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις επόμενου μήνα στην ολλανδική πλατφόρμα αναφοράς, TTF, και διαμορφώνεται ενδοσυνεδριακά, στα επίπεδα των 29,310 ευρώ/MWh με ποσοστιαία κάμψη της τάξης του -4,71%

Σημειώνουμε ότι στις 17/4, η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων του TTF βρισκόταν στα 33,888 ευρώ/MWh. Καθοδικές τάσεις παρατηρούνται και στις αγορές πετρελαίου, με την τιμή των futures του Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις Μαΐου να κινούνται ενδοσυνεδριακά, στα 87,50 δολάρια ανά βαρέλι, με ελαφρά ποσοστιαία άνοδο ύψους +0,57%, ενώ η αντίστοιχη της αμερικανικής ποικιλίας, WTI, κυμαίνεται στα όρια των 82,40 δολαρίων ανά βαρέλι, με οριακή ενίσχυση +0,62%.    

Ωστόσο, οι δυσμενείς γεωπολιτικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στην, ούτως ή άλλως «ευεπήφορη» στα έξωθεν ερεθίσματα, ελληνική αγορά υγρών καυσίμων να αντιδράσει προς όφελος των εποχούμενων, με αποτέλεσμα, η μέση τιμή πώλησης της βενζίνης των 95 οκτανίων στις αντλίες των πρατηρίων της Νομαρχίας Αθηνών και του Νομού Θεσσαλονίκης να διαμορφώνεται για σήμερα, 23 Απριλίου, στο 1,953 ευρώ ανά λίτρο! 

Υπερθερμαίνεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Νέα σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται στα 98,5 ευρώ/MWh, με ισχυρή ποσοστιαία άνοδο +14% από χθες, Δευτέρα, 22 Απριλίου και συνεχίζει το ράλι που κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα, υπό το φως της αυξημένης συμμετοχής στο μείγμα,  των μονάδων φυσικού αερίου.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 326,22 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα, κυριαρχεί το φυσικό αέριο με 50,6% και έπονται οι ΑΠΕ με 32,1%, οι εισαγωγές και τα υδροηλεκτρικά με μειωμένη συμμετοχή 4% και 3,1% αντίστοιχα, ενώ ο λιγνίτης βρίσκει “λόγο ύπαρξης”, ύστερα από αρκετό χρονικό διάστημα, με εντυπωσιακή άνοδο 6,2%! Ακόμη, οι εξαγωγές ανέρχονται στις 37,449 MWh και οι εισαγωγές στις 6,522 MWh.

Σημειώνουμε επίσης ότι η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε, την προηγούμενη εβδομάδα, στα 65,63 ευρώ/MWh, καταγράφοντας υψηλό 4 εβδομάδων, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κυμάνθηκαν από 4,9 ευρώ/MWh μέχρι 95,1 ευρώ /MWh, και για σήμερα, Τρίτη 23 του μήνα η διακύμανσης φθάνει μεταξύ 5,84 ευρώ/MWh στην Ισπανία και 105,33 ευρώ/MWh, στην Ιταλία.

Όπως προαναφέρθηκε, οι γεωπολιτικές εντάσει επέφεραν αύξηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, που σε συνδυασμό με την χαμηλή παραγωγή ΑΠΕ σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, οδήγησε σε αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού.

Στη χώρα μας, η εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στις 857 GWh, ήτοι στα ίδια επίπεδα με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. 

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή ύψους 74 GWh, συνείσφεραν ποσοστό 60% στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου, στις 520 GWh, όγκος που ήταν μειωμένος κατά -12% από την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Τα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 4% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 34 GWh, με απώλειες -2% από με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι μονάδες φυσικού αερίου παρήγαγαν σε εβδομαδιαία βάση, 314 GWh και κάλυψαν το 36% της ζήτησης, με την λιγνιτική παραγωγή να ανέρχεται σε μόλις 1 GWh και να έχει μηδαμινή συνεισφορά στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου.

Ακόμη, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έφθασε στις 856,768 MWh, για την περασμένη εβδομάδα, πρακτικά αμετάβλητη από το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, αφού η άνοδος περιορίστηκε στο +0,02%, με το μέσο φορτίο συστήματος να φθάνει στα 5,100 MW.

To 53% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσε στην Χαμηλή Τάση, ή περί τις 456 GWh, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 22% στην Μέση Τάση, ήτοι, περί τις 189 GWh, το 17% αντιστοιχούσε στην Υψηλή Τάση, ή ποσότητα άνω των 141 GWh, το 6% ή 52 GWh, στο σύστημα της Κρήτης, ενώ υπήρξαν και απώλειες της τάξης του 2%.

Τέλος, οι συνολικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, την προηγούμενη εβδομάδα, ανήλθαν σε 107,194 MWh, ενώ οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν σε 162,987 MWh. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα, την προηγούμενη εβδομάδα, να χαρακτηριστεί ως καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας προς τις γειτονικές χώρες.