Έρευνες Υδρογονανθράκων και οι Περίεργες Αναφορές του Γερμανού Πρέσβη: Μήπως να Δοθούν Διευκρινίσεις για να Αποφευχθούν Παρεξηγήσεις;

Έρευνες Υδρογονανθράκων και οι Περίεργες Αναφορές του Γερμανού Πρέσβη: Μήπως να Δοθούν Διευκρινίσεις για να Αποφευχθούν Παρεξηγήσεις;
Ειδικού Συνεργάτη
Σαβ, 20 Απριλίου 2024 - 11:12

Στο παρόν άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, παρότι αυτά εμμέσως σχετίζονται ίσως με όσα αναφερθούν πιο κάτω. Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να προβούμε σε μία ανάλυση σαν αυτές που ίσως διαβάζουν καθημερινά τα στελέχη μεγάλων τραπεζών και επενδυτικών επιχειρήσεων

προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για το αποκαλούμενο Country Risk Evaluation.

Καταρχάς, δεν διέλαθε της προσοχής μας πρόσφατο παραπολιτικό σχόλιο της ιστοσελίδας Powergame σύμφωνα με το οποίο στις τελευταίες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου διαπιστώνεται μία τάση φυγής, «στον υπερθετικό βαθμό μάλιστα», ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με το σχόλιο, οι ξένοι επενδυτές φεύγουν επειδή «αισθάνονται πως κάπου έχει χαθεί η μπάλα» από την Κυβέρνηση. Αναρωτιέται κανείς λοιπόν εάν πράγματι ξένοι επενδυτές φεύγουν από το Χρηματιστήριο. Αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε δεν μπορεί να αναρωτηθεί κανείς, τι συμβαίνει;

Μία ακόμη οικονομική είδηση χρήζει μέγιστης προσοχής. Η είδηση δημοσιεύθηκε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο. Σύμφωνα με πρόσφατη (Απρίλιος 2024) έρευνα της ICAP, τρεις σημαντικοί δείκτες εμπιστοσύνης στελεχών μεγάλων εταιρειών στην οικονομία έπεσαν τους τελευταίους μήνες. Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης του οικονομικού κλίματος έπεσε στις 162 μονάδες από 170 που ήταν στο προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης που μετρά την τρέχουσα οικονομική κατάσταση μειώθηκε κι αυτός, στις 157 μονάδες έναντι 163 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης των προσδοκιών έπεσε στις 166 μονάδες έναντι 176 το προηγούμενο τρίμηνο. Παρεμπιπτόντως, η έρευνα της ICAP διεξήχθη σε δείγμα 2,570 κορυφαίων επιχειρηματικών στελεχών. Συνεπώς, μόνο αισιοδοξία δεν μπορεί να έχει κάποιος όσο αφορά το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας τουλάχιστον όπως το «διαβάζουν» τα στελέχη των εταιρειών.

Το τρίτο, και πιο ανησυχητικό, θέμα για το οποίο ίσως οι ξένοι επενδυτές και Country Risk Analysts έχουν λόγους να «αισθάνονται πως κάπου έχει χαθεί η μπάλα» από την Κυβέρνηση, είναι οι έρευνες υδρογονανθράκων. Πρόσφατα διεξήχθη το συνέδριο Our Ocean Greece για την προστασία των θαλασσών.

Ως εδώ όλα καλά. Όλοι θέλουν την προστασία των Ελληνικών θαλασσών. Ωστόσο, ο Γερμανός Πρέσβης ανέβασε σχόλιο στο «Χ» (πρώην Twitter) το οποίο αφορούσε συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη και της Γερμανίδας Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Lemke. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του συνεδρίου. (εδώ: https://x.com/GerAmbGreece/status/1780653833955205243?t=-Ou3Iu7FhqOuPxBO28YTEw&s=09).

Η κ. Lemke είναι εκλεγμένη με το κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας. Στο σχόλιό του ο Γερμανός Πρέσβης ανέφερε τα εξής: «Πολύ επιτυχημένη διμερής συνάντηση στο Our Ocean Greece μεταξύ της κ. Steff Lemke και του κ. Σκυλακάκη. Θέλουμε να πετύχουμε μία προληπτική παύση στις εξορύξεις βαθέων υδάτων. Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές».

Εδώ αρχίζει να αναρωτιέται κανείς τι πραγματικά συμβαίνει σε σχέση μάλιστα με όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω για τα απαισιόδοξα οικονομικά δεδομένα; Τι ακριβώς εννοεί ο Γερμανός Πρέσβης με τη φράση περί «ύπαρξης πρωτοβουλίας για παύση ερευνών»; Πρωτοβουλία η οποία, σύμφωνα με τον Γερμανό Πρέσβη, «βρίσκει περισσότερους υποστηρικτές». Ποιοι είναι αυτοί οι «υποστηρικτές» στους οποίους αναφέρθηκε ο Γερμανός Πρέσβης; Είναι ΜΚΟ; Είναι εταιρείες; Βοηθιούνται ή θα βοηθηθούν αυτοί οι «υποστηρικτές» από την Ελληνική Κυβέρνηση στην προσπάθειά τους να παύσουν τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα; Υπάρχει παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας από τη Γερμανική Κυβέρνηση και το Κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας για σταμάτημα των ερευνών; Πως θα φαινόταν π.χ. στο Γερμανικό λαό εάν ο Έλληνας Πρέσβης στη Γερμανία έβγαζε μία παρόμοια ανακοίνωση στη Γερμανική γλώσσα για τα ενεργειακά θέματα της Γερμανίας; Μήπως θα εκλαμβάνονταν ως «παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας»; Υπάρχει κάποια κρυφή ατζέντα της Κυβέρνησης για παρεμπόδιση των ερευνών για τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες; Αν δεν κάνουμε λάθος, το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση ορθώς διακήρυττε πως θα προωθήσει τις έρευνες υδρογονανθράκων. Παραμένει σε αυτή την στάση της η Ελληνική Κυβέρνηση ή κάτι άλλαξε; Μήπως αυτά τα ερωτήματα πρέπει να τα ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση καθώς ίσως αφήνουν απορίες στους επενδυτές οι οποίοι όπως προαναφέρθηκε ίσως φεύγουν από το Ελληνικό Χρηματιστήριο; Παίζεται κάποιο διπλό, παράλληλο παίγνιο; Γκρίζες περιοχές σε τόσο σημαντικά θέματα δεν πρέπει να υπάρχουν. Ας προσπαθήσει να μπει κάποιος στα ρούχα ενός επενδυτή, ενός μετόχου μίας μεγάλης ξένης εταιρείας ο οποίος διαβάζει τα λεγόμενα του Γερμανού Πρέσβη. Τι νομίζετε πως θα σκεφθεί; Ειδικά την τρέχουσα περίοδο όπου το ενεργειακό κόστος στην ΕΕ έχει εκτοξευθεί θα ήταν πολύ περίεργη μία τέτοια στάση και άκρως αυτοκτονική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ίδια την ΕΕ.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς τι είδους θαλάσσια «πάρκα» θα είναι αυτά τα οποία εξήγγειλε η Κυβέρνηση. Ευχόμαστε ειλικρινά να μην σχετίζονται με ανεμογεννήτριες. Μακριά από εμάς αυτές οι σκέψεις. Ο γράφων σε καμία περίπτωση δεν υπονοεί κάτι τέτοιο, αλλά καλό θα ήταν η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει και αυτή την καχυποψία που ίσως έχουν κάποιοι κακόπιστοι. Όπως ελπίζουμε να μην έχουν στο νου τους ορισμένοι την ανακήρυξη θαλάσσιου «πάρκου» στα Νότια και Δυτικά της Κρήτης με «υποβοήθηση» από «υποστηρικτές» προκειμένου να σταματήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων. Θα έστελνε τρομερά αρνητικό μήνυμα σε διάφορους ξένους επενδυτές τους οποίους χρειάζεται η χώρα μας.