Έκκληση της Παγκόσμιας Ναυτιλιακής Βιομηχανίας προς τον ΟΗΕ για Προστασία των Εμπορικών Πλοίων και των Πληρωμάτων τους

Έκκληση της Παγκόσμιας Ναυτιλιακής Βιομηχανίας προς τον ΟΗΕ για Προστασία των Εμπορικών Πλοίων και των Πληρωμάτων τους
energia.gr
Παρ, 19 Απριλίου 2024 - 17:52

Η θάλασσα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τα εμπορικά πλοία και τα πληρώματά τους, καθώς κλιμακώνονται οι επιθέσεις στη Μέση Ανατολή. Για το λόγο αυτό, εκπρόσωποι του διεθνούς ναυτιλιακού κλάδου απευθύνθηκαν, με επιστολή τους προς τον ΟΗΕ

ζητώντας να εντείνει τη δράση του με στόχο την προστασία των αλυσίδων εφοδιασμού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η ένταση έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα σε όλη τη Μέση Ανατολή, μετά την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο, καθώς είτε το Ισραήλ ή ο σύμμαχός τους, οι ΗΠΑ, συγκρούονται επανειλημμένα με ένοπλες ομάδες που σχετίζονται με το Ιράν στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Σε επιστολή που εστάλη την Πέμπτη στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, οι κορυφαίες ενώσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας στον κόσμο ανέφεραν ότι η κατάσχεση από το Ιράν στις 13 Απριλίου του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Aries 50 ναυτικά μίλια από τις ακτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «ανέδειξε για άλλη μια φορά την αφόρητη κατάσταση στο πλαίσιο της οποίας η ναυτιλία έχει γίνει στόχος».

«Αθώοι ναυτικοί έχουν σκοτωθεί, ναυτικοί κρατούνται όμηροι», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή.

«Ο κόσμος θα ήταν εξοργισμένος εάν τέσσερα αεροσκάφη καταλαμβάνονταν και αθώες ψυχές κρατούνταν ως όμηροι. Δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει η ίδια ανταπόκριση ή ανησυχία [ενν. για τα πλοία και τα μέλη του πληρώματος τους]».

Μια Ινδή που ήταν μέλος του πληρώματος του MSC Aries επέστρεψε στην πατρίδα της, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τα άλλα 16 μέλη του πληρώματος της Ινδίας που κρατούνται ακόμη στο σκάφος.

Η επιστολή της ναυτιλιακής βιομηχανίας ανέφερε ότι «οι ναυτικοί και ο ναυτιλιακός τομέας είναι ουδέτεροι και δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται». «Δεδομένου του συνεχώς εξελισσόμενου και σοβαρού προφίλ απειλής εντός της περιοχής, σας καλούμε για ενισχυμένη συντονισμένη στρατιωτική παρουσία, αποστολές και περιπολίες στην περιοχή, για να προστατεύσουμε τους ναυτικούς μας από οποιαδήποτε περαιτέρω πιθανή επιθετικότητα», προστίθεται στην επιστολή.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Οι πρόσφατες επιθέσεις στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τους Χούτι της Υεμένης που τελούν υπό την επιρροή του Ιράν, έχουν επίσης επηρεάσει την παγκόσμια αλυσίδα θαλάσσιων μεταφορών. Το Ιράν έχει επίσης κατασχέσει άλλα πλοία σε διεθνή ύδατα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για την εμπορική ναυτιλία στην περιοχή.