Ρόλο στην ευρωπαϊκή - και γιατί όχι στην παγκόσμια - αγορών ημιαγωγών θέλει να διεκδικήσει η Ελλάδα, βάζοντας υποψηφιότητα για τη μετεξέλιξή της σε περιφερειακό hub της διεθνούς αλυσίδας σχεδίασης και κατασκευής μικροτσίπ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει στα σκαριά εθνική στρατηγική για τους ημιαγωγούς, η οποία χτίζεται με δεδομένη την ευκαιρία, που ανοίγει για την Ευρώπη το λεγόμενο “Chips Act”, το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αγοράς ημιαγωγών

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε στο 9ο Φόρουμ των Δελφών η Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κυρία Βίκυ Λοΐζου, η Ελλάδα έχει έρθει, πλέον, πιο κοντά στη θέσπιση του κατάλληλου νομοθετικού περιβάλλοντος, ώστε να κινητροδοτήσει επενδύσεις στην αγορά των μικροτσίπ, η οποία, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το αστρονομικό ποσό του $1 τρισ. 

Ορατή τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη των μικροτσίπ θέλει να κάνει η Ελλάδα-Στα σκαριά εθνική στρατηγική για τους ημιαγωγούς

Όπως είπε η κυρία Λοΐζου, τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αναμένεται το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για την παροχή κινήτρων για επενδύσεις στη μικροηλεκτρονική και τους ημιαγωγούς. Στόχος, σύμφωνα με όσα ανέφερε, είναι, σε συνεργασία τις ιδιωτικές εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα, η Ελλάδα να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των μικροτσίπ, αποκομίζοντας σημαντική προστιθέμενη αξία.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό, το packaging και το testing των μικροτσίπ η Ελλάδα φέρεται να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο επιβεβαίωσε, από την πλευρά του, στο Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Μανώλης Ζερβάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA), τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να διακριθεί στο σχεδιασμό μικροτσίπ, αλλά και σε άλλους τομείς της αλυσίδας.

Όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο, η χώρα θα μπορεί να προσελκύσει μεγάλους κολοσσούς των ημιαγωγών να την εντάξουν στα ραντάρ τους, αξιοποιώντας την Ελλάδα - γιατί όχι; - ακόμη και ως έδρα για την κατασκευή μικροτσίπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έναν άλλο ρόλο, που θα μπορούσε να παίξει η χώρα, είναι αυτός του hub κατάρτισης στελεχών, με την Ελλάδα να έχει τις βάσεις, ώστε να φιλοξενήσει μια ακαδημία εκπαίδευσης στελεχών με διεθνή εμβέλεια.

Την κινητικότητα στον κλάδο σε επίπεδο επιχειρήσεων επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η ΗΕΤiA έχει βάλει τον πήχη στον διπλασιασμό των εταιρειών, που ασχολούνται με το οικοσύστημα τα επόμενα χρόνια, από 25 σήμερα σε 50.

Ταυτόχρονα, σημαντική δουλειά παράγει, ήδη, η Ελλάδα και σε επίπεδο έρευνας, με τη ΗΕΤiΑ να έχει υπογράψει, για παράδειγμα, μνημόνιο συνεργασίας για τα μικροκυκλώματα με τον Δημόκριτο και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ.

Τι κάνει η Ευρώπη

Τη στιγμή που ΗΠΑ και την Κίνα ερίζουν για τον έλεγχο της παγκόσμιας παραγωγής, η Ευρώπη προωθεί ένα μπαράζ επενδύσεων, επιχειρώντας να κερδίσει το χαμένο τεχνολογικό έδαφος μέσω του “Chips Act”, φιλοξενώντας, ήδη, στο έδαφός της περί τις 500-600 εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ημιαγωγών.

Θυμίζουμε ότι η Ευρώπη ενεργοποιεί €42 δισ. από δημόσιους πόρους για επενδύσεις στην αλυσίδα ημιαγωγών, με στόχο να διπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά από 10%, σε 20% έως τα τέλη του 2030. Μέσω του “Chips Act”, έχει απευθύνει πρόσκληση στις ευρωπαϊκές εταιρείες να δημιουργήσουν συμμαχίες για την έρευνα και την επένδυση στον σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών.

(από sepe.gr)