Καζακστάν: Στη Διαιτησία με τις Πετρελαϊκές για το Κοίτασμα Kashagan ζητά πάνω από $150 δισ.

Καζακστάν: Στη Διαιτησία με τις Πετρελαϊκές για το Κοίτασμα Kashagan ζητά πάνω από $150 δισ.
Πεμ, 18 Απριλίου 2024 - 10:31

Το Καζακστάν αύξησε τις αξιώσεις διαιτησίας κατά των διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών που ανέπτυξαν το κοίτασμα πετρελαίου Kashagan σε περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια, απαιτώντας αποζημίωση για τα διαφυγόντα έσοδα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κυβέρνηση του Καζακστάν είχε ήδη εμπλακεί σε μια διαιτησία ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κόστος παραγωγής του γιγαντιαίου κοιτάσματος,το οποίο έχει ταλαιπωρηθεί από καθυστερήσεις, τεχνικές δυσκολίες και υπερβάσεις κόστους από τότε που ξεκίνησε η ανάπτυξη πριν από περισσότερα από 20 χρόνια. Η πρόσθετη απαίτηση αφορά έως και 138 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαφυγόντα έσοδα, που αντανακλούν τον υπολογισμό της αξίας της παραγωγής πετρελαίου που υποσχέθηκαν στην κυβέρνηση αλλά δεν παραδόθηκαν από τους προγραμματιστές του πεδίου, σύμφωνα με πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες.

Υπάρχει μια περαιτέρω απαίτηση αποζημίωσης που σχετίζεται με συμβάσεις στην ανάπτυξη του Kashagan που φέρεται να ήταν μολυσμένες από τη διαφθορά, είπαν οι ίδιες πηγές.

Η διαμάχη υπογραμμίζει τη δυσκολία της λειτουργίας στο μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό κράτος της Κεντρικής Ασίας, όπου οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες αντιμετωπίζουν δύσκολες περιβαλλοντικές και γεωλογικές συνθήκες, καθώς και μια κυβέρνηση που υιοθετεί μια στιβαρή προσέγγιση για τη μεγιστοποίηση της αξίας από τις συμφωνίες διαμοιρασμού της παραγωγής.

Παρόλα αυτά, σε προηγούμενες διαμάχες με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, η κυβέρνηση του Καζακστάν είχε επιδείξει έναν μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας, συμβιβαζόμενη ενίοτε με λιγότερα χρήματα από αυτά που είχε αρχικά διεκδικήσει. Πέρυσι, το έθνος σηματοδότησε ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο επίλυσης των διαφορών του με τους εταίρους του Kashagan μέσω απευθείας συνομιλιών.

Η TotalEnergies SE επένδυσε περίπου 55 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του Κασαγκάν, το οποίο σήμερα παράγει λίγο λιγότερο από 400.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.Ενώ το κοίτασμα ήταν μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών, έχει επίσης πολλές τεχνικές προκλήσεις, από μια θάλασσα που ήταν παγωμένη για σχεδόν το μισό χρόνο μέχρι ένα κοίτασμα που περιείχε υψηλές συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων.

Από το 2013

Το Κασαγκάν άντλησε το πρώτο του βαρέλι πετρελαίου τον Σεπτέμβριο του 2013 - οκτώ χρόνια αργότερα από τον στόχο και 45 δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από τον αρχικό του προϋπολογισμό - μόνο για να κλείσει ένα μήνα αργότερα, αφού εντοπίστηκαν διαρροές σε έναν αγωγό. Η παραγωγή συνεχίστηκε το 2016 και το κοίτασμα έφτασε σταδιακά στα 270.000 βαρέλια την ημέρα το 2017. Η Eni, ο επικεφαλής του έργου στα αρχικά στάδια του έργου, είχε εκτιμήσει ότι το Kashagan θα έφτανε σε ένα οροπέδιο παραγωγής τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα.

Η North Caspian Operating Co., η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το έργο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έχει ως αριθμό διαφορών σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων της συμφωνίας καταμερισμού της παραγωγής του Κασαγκάν, οι οποίες υπόκεινται σε διαιτησία.

"Οι συμβαλλόμενες εταιρείες θεωρούν ότι έχουν ενεργήσει σύμφωνα με" την εν λόγω σύμβαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η NCOC αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω λόγω του εμπιστευτικού χαρακτήρα της διαδικασίας.

Το Υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τις διαφορές, λέγοντας ότι "πρόκειται για μια καθαρά εμπορική διαφορά, την οποία τα μέρη σκοπεύουν να επιλύσουν μέσω διαδικασιών διαιτησίας".

"Η Eni επιβεβαιώνει ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία διαιτησίας από τις αρχές του Καζακστάν", ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει τους συγκεκριμένους όρους της διαδικασίας, αλλά δήλωσε γενικά ότι δεν πιστεύει ότι "η βάση για τις αξιώσεις ή τα συγκεκριμένα ποσά αποζημίωσης που ζητούνται είναι εύλογα τεκμηριωμένα ή αξιόπιστα".

Η Shell από την πλευρά της αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Exxon παρέπεμψε τις ερωτήσεις στην NCOC. Η TotalEnergies δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

Αύξηση αξιώσεων

Πριν από την τελευταία αύξηση των αξιώσεων, το Καζακστάν ισχυριζόταν ήδη ότι οι εταίροι του Κασαγκάν δεν έπρεπε να έχουν αφαιρέσει δαπάνες ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα έσοδα που έλαβε η κυβέρνηση. Το ποσό αυτό έχει πλέον αυξηθεί σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πηγές.

Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν επίσης ένα ξεχωριστό πρόστιμο ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για υποτιθέμενη παραβίαση περιβαλλοντικών κανόνων, αφού το εφετείο του Καζακστάν επικύρωσε τις κυβερνητικές αξιώσεις σχετικά με την αποθήκευση θείου.

Ο διαχειριστής του κοιτάσματος έχει αρνηθεί ότι ευθύνεται στις υποθέσεις που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές αξιώσεις και τις αξιώσεις κόστους.

Το Καζακστάν έχει επιτύχει στο παρελθόν να αμφισβητήσει τους διεθνείς μεγάλους ομίλους για υποτιθέμενες αποτυχίες στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές αναπτύξεις της χώρας.

Το 2020, η Shell, η Eni και οι εταίροι τους στην επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου Karachaganak κατέβαλαν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσουν μια μακροχρόνια διαμάχη με το κράτος σχετικά με την κατανομή των εσόδων. Το 2008, οι εταίροι του Kashagan συμφώνησαν να καταβάλουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια στο Καζακστάν και να πωλήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην επιχείρηση στην κρατική KazMunayGas για να διευθετήσουν μια διαμάχη σχετικά με καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους.