Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το Κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις Πράσινες Πρωτοβουλίες

Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το Κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις Πράσινες Πρωτοβουλίες
του Γιώργου Φωκιανού
Τετ, 17 Απριλίου 2024 - 18:44

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς (Our Ocean Conference) που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της λυρικής στο ΚΠΙΣΝ, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή, Τζον Κέρι, τόνισε πως στο πλαίσιο των 9 Διεθνών Διασκέψεων έχουν αναληφθεί 2.500 πρωτοβουλίες, συνολικής αξίας 138 δισ. δολαρίων στο σύνολο του πλανήτη, ενώ το 47% των νέων προστατευόμενων περιοχών στον πλανήτη είναι αποτέλεσμα αυτής της διάσκεψης

Ταυτόχρονα, απένειμε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες της στην κατεύθυνση του περιβάλλοντος με αιχμή την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας. Μάλιστα, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε: «Έχετε επιτύχει ένα απίστευτο ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας αποκλειστικά μόνο από ανανεώσιμες πηγές για μεγάλο χρονικό διάστημα το περασμένο καλοκαίρι».

«Όταν ρώτησαν τον Διογένη από πού ήταν, απάντησε “είμαι πολίτης του κόσμου”. Και ο Σωκράτης συμφώνησε, λέγοντας απλά “δεν είμαι Αθηναίος ή Έλληνας, αλλά πολίτης του κόσμου”», ανέφερε ο κ. Κέρι, προσθέτοντας πως η μάχη γίνεται για τη διατήρηση και την προστασία ενός κόσμου που καλύπτεται περισσότερο από το 70% από νερό. «Πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας ως πολίτες της Γης και των ωκεανών. Αντικρίζοντας την πραγματικότητα ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη του κλίματος, χωρίς να αντιμετωπίσουμε τον αντίκτυπο των ωκεανών στην κλιματική κρίση και δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους ωκεανούς χωρίς επείγουσα δράση».

Όπως είπε, ο Αμερικανός αξιωματούχος «είμαστε εμείς, εμείς οι άνθρωποι, που δημιουργούμε και ανεχόμαστε τη ρύπανση των αερίων του θερμοκηπίου που σκοτώνει και καταστρέφει, που θερμαίνει τους ωκεανούς και αλλάζει τη χημεία τους περισσότερο από ό,τι έχει αλλάξει εδώ και εκατομμύρια χρόνια (…) Δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση όταν περισσότερο από το 60% των κοραλλιογενών υφάλων που φιλοξενούν πάνω από το 25% της θαλάσσιας ζωής απειλούνται. Δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση όταν μέχρι και το 1/3 των θαλασσινών που εισάγουμε συγκομίζονται παράνομα. Δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση όταν λιγότερο από το 3% των ωκεανών είναι προστατευμένο. Και δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση όταν οι επιστήμονες μας λένε ότι οι ενέργειές μας την επόμενη δεκαετία είναι αυτές που θα διαμορφώσουν για πάντα την ικανότητά μας να σταματήσουμε την κατάρρευση των ωκεανών και να αποτρέψουμε τα χειρότερα από την παγκόσμια κλιματική κρίση».

Σε κίνδυνο η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων

Ο Τζον Κέρι αναφέρθηκε και στη ρύπανση από τα μικροπλαστικά, επισημαίνοντας πως θα πρέπει επιτέλους να ολοκληρώσουμε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία. «Κανείς μας δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος. Να τρέφεται με το ζόρι με μια αέναη δίαιτα αποτελούμενη από μικροπλαστικά».

Θέτοντας ένα χρονικό όριο 10 ετών για την εφαρμογή των αποφάσεων, ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σημείωσε πως μόνο έτσι θα αντιστραφεί η υποβάθμιση του ωκεανού. «Γιατί η ίδια η ζωή για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων και η σταθερότητα του ίδιου του κόσμου βρίσκεται σε άμεσο και πραγματικό κίνδυνο. Από την Ουάσιγκτον έως την Αθήνα και από το Παρίσι έως Ντουμπάι, έχουμε φτάσει πιο μακριά, πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόταν κανείς, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε και αυτό πρέπει να διακηρύξει η συνθήκη της Αθήνας. Η Αθήνα πρέπει να είναι ο τόπος και η στιγμή που συμφωνήσαμε να κάνουμε τον συλλογικό μας μαραθώνιο για τους ωκεανούς και το κλίμα».

(από ot.gr)