FSRU Αλεξανδρούπολης: Ξεκινά η Δοκιμαστική Λειτουργία – Αύριο Φτάνει το Πρώτο Φορτίο LNG

FSRU Αλεξανδρούπολης: Ξεκινά η Δοκιμαστική Λειτουργία – Αύριο Φτάνει το Πρώτο Φορτίο LNG
energia.gr
Πεμ, 15 Φεβρουαρίου 2024 - 19:20

Aύριο, Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου, το πρώτο φορτίο LNG αναμένεται να φτάσει στο FSRU τηςΑλεξανδρούπολης, γεγονός που θα σημανει την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του. Όπως αναφέρουν πηγές της Gastrade, εταιρείας διαχείρισης της πλωτής υποδομής αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης, το φορτίο αναμένεται να φτάσει αύριο και να εκφορτωθεί στο τερματικό. Το πλοίο που θα μεταφέρει το LNG, χωρητικότητας 174.000 κ.μ. και ιδιοκτησίας της GasLog (μετόχου της Gastrade) έχει ναυλωθεί από τη γαλλικήTotalEnergies. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ποσότητα που θα φτάσει στο FSRU της Αλεξανδρούπολης υπολογίζεται σε 150.000 κυβικά ή 1 TWh

Οι ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου φορτώθηκαν σπό το μεγάλο τερματικό στο Κάμερον της Πολιτείας της Λουιζιάνα στις ΗΠΑ. Μέτοχος στο Cameron είναι η TotalEnergies.

Η δοκιμαστική λειτουργία προβλέπεται να διαρκέσει πέντε έως επτά εβδομάδες.

Με δυνατότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, το FSRU Αλεξανδρούπολης είναι αγκυροβολημένο στα ανοικτά της πολης από τις 17 Δεκεμβρίου 2023 και έχει συνδεθεί με υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, προκειμένου να μεταφέρει φυσικό αέριο στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς («ΕΣΜΦΑ») και εν συνεχεία στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και εν ευθέτω χρόνω -όπως είναι ο σχεδιασμός- στη Μολδαβία και στην Ουκρανία, μέχρι στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία.