Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης κάθε άλλο παρά έχει λήξει γι’ αυτόν τον χειμώνα. Οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία για τον μήνα Μάρτιο σημείωσαν χθες άνοδο 5,5% ενώ στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 0,6% και έφτασαν στη μεν Γερμανία τα 182 ευρώ η μεγαβατώρα το πρωί στο Βερολίνο και στη Γαλλία τα 222 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη σημείωσαν νέα άνοδο χθες, καθώς η πρώτη χώρα σε παραγωγή ενέργειας στη Γηραιά Ηπειρο μείωσε τον στόχο της για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Ο λόγος για τον ενεργειακό κολοσσό της Γαλλίας, την Electricite de France (EdF), που αργά τη Δευτέρα μείωσε την πρόβλεψή της για την παραγωγή της το 2022 από 295 έως 315 τεραβατώρες, ενώ ο προηγούμενος στόχος μιλούσε για 300 με 330 τεραβατώρες. Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της EdF αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο ενοποιείται σταδιακά και εξάγει σημαντικές ποσότητες ηλεκτρισμού σε γειτονικά δίκτυα μεταφοράς και διανομής, βοηθώντας τα να παραμείνουν σε λειτουργία. Το πρόβλημα είναι, όμως, πως αυτός ο στόλος των πυρηνικών αντιδραστήρων καθίσταται όλο και λιγότερο αξιόπιστος εξαιτίας των παρατεταμένων περιόδων είτε προγραμματισμένης είτε έκτακτης συντήρησης. Οι διακοπές στην παραγωγή ενέργειας, σε συνδυασμό με τη μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα γι’ αυτήν την περίοδο του έτους, οδήγησαν τις τιμές στα ύψη τον Δεκέμβριο. Μολονότι έκτοτε έχουν υποχωρήσει, οι παράγοντες της αγοράς ενέργειας εξακολουθούν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ελλείψεων που θα μπορούσαν να συμπέσουν με ένα νέο κύμα κακοκαιρίας.

Παρά τα τεχνικά προβλήματα που περιόρισαν την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, η Γαλλία παρέμεινε η πρώτη δύναμη της Ευρώπης σε εξαγωγές ενέργειας για όλο το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική του κλάδου της ενέργειας Enappsys, το δεύτερο εξάμηνο του 2021 η Γαλλία έστειλε στο εξωτερικό το αντίστοιχο του 10% της ζήτησης. Αν, πάντως, μειωθεί η παραγωγή της σε πυρηνική ενέργεια στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, μάλλον θα ακολουθήσει μείωση των εξαγωγών σε χώρες της Ευρώπης από τη Γερμανία μέχρι και τη Βρετανία. Οι χώρες αυτές θα αντιμετωπίσουν τότε ακόμη υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και του γαιάνθρακα που θα χρειάζονται για την παραγωγή των μονάδων τους ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειωτέον ότι της χθεσινής νέας ανόδου στις τιμές της ενέργειας είχε προηγηθεί η μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και η δήλωση του Αμερικανού προέδρου πως δεν θα λειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οξύτατη ενεργειακή κρίση εξαιτίας των ιστορικά χαμηλών αποθεμάτων ενέργειας, της μείωσης των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά και των γεωπολιτικών εντάσεων γύρω από την Ουκρανία. Προς το παρόν, ο επίμαχος αγωγός Nord Stream 2, που έχει σχεδιασθεί για να μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και κατευθείαν στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Πολωνία, βρίσκεται στη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Η Ρωσία είναι ο κυριότερος προμηθευτής ενέργειας για την Ευρώπη. Παρά την ανησυχία για τις ελλείψεις ενέργειας, πάντως, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη είναι ήπιες αυτές τις ημέρες και δημιουργούν αισιοδοξία πως τις επόμενες εβδομάδες οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υπό έλεγχο.

kathimerini.gr