Στο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς φωτοβολταϊκών στο net metering αναφέρθηκε, χθες, ο κ. Φώτης Γάκης, στέλεχος της Διεύθυνσης Χρηστών Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, μιλώντας στην ημερίδα του ΣΕΦ.

Ο κ. Γάκης τόνισε ότι οι συνολικές εγκαταστάσεις αγγίζουν πλέον τα 32,4 μεγαβάτ στο net metering, με περίπου 1.700 σταθμούς. Εξ αυτών, τα δύο τρίτα αυτής της ισχύος βρίσκονται στην Χαμηλή Τάση, ενώ, όπως ανέφερε, σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό, το περασμένο έτος, με την προσθήκη 10  μεγαβάτ.

Ο κ. Γάκης σημείωσε ότι ο στόχος που θέτει το ΕΣΕΚ αναφέρεται σε 4,7 γιγαβάτ φωτοβολταϊκων έως το 2030. «Αν λάβουμε υπόψη ότι ετησίως το ποσοστό του net metering είναι το 6% του συνόλου, αυτό μεταφράζεται σε μια αγορά 300 μεγαβάτ για τη συγκεκριμένη κατηγορία», πρόσθεσε για να εκτιμήσει ότι η αγορά θα μεγαλώσει επειδή αυξήθηκε το μέγιστο όριο στη Μέση Τάση, από 0,5 μεγαβάτ στο 1 μεγαβάτ.

Τέλος, υπενθύμισε ότι από τον Σεπτέμβριο, ένα σύστημα συμψηφισμού θα μπορεί πλέον να συνδυάζεται και με αποθήκευση, με ανώτατο όριο τα 30 kV. 

Αισιόδοξο μήνυμα για την ανάπτυξη του κλάδου φωτοβολταϊκών απέστειλε και ο πρόεδρος του ΣΕΦ, Σωτήρης Καπέλλος, μιλώντας από το βήμα της ημερίδας του Συνδέσμου.

Ο κ. Καπέλλος είπε πως, πιστεύαμε ότι η αγορά θα επανεκκινήσει σύντομα, «ύστερα από 5 χρόνια που κράτησε το ταξίδι στην Ιθάκη» και πρόσθεσε ότι το 2019, για πρώτη φορά, είχαμε μια αγορά που ξεκινά να γίνεται σημαντική.

«Η ίδια αγορά με 150 μεγαβάτ υπήρχε το 2010 και πέρυσι είχαμε 160 μεγαβάτ. Οι προβλέψεις μας για τα επόμενα χρόνια κυρίως με βάση τις δημοπρασίες είναι 300 μεγαβάτ το 2020 και 500 το 2021», τόνισε, για να καταλήξει λέγοντας πως, πέρυσι, εγκαταστάθηκαν 245 νέα φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 150 μεγαβάτ, συστήματα metering 10 μεγαβάτ, καθώς και συστήματα Φ/Β σε στέγες, ισχύος 160 κιλοβάτ.