Παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, θα υπογραφούν σήμερα, οι συμβάσεις για την υλοποίηση της λεγόμενης ‘μικρής’ διασύνδεσης της Κρήτης, δηλαδή, της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με το ηπειρωτικό δίκτυο της Πελοποννήσου. 

«Πρόκειται για μια μεγάλη ημέρα για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς ένα εμβληματικό έργο εισέρχεται στο στάδιο κατασκευής», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σταθάκης. «Είναι το μεγαλύτερο, με διαφορά, υποθαλάσσιο project στην Ευρώπη και από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Η δε ταχεία ωρίμανση του έργου αποτελεί επιτυχία του ΑΔΜΗΕ, τον οποίο υπενθυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε να ιδιωτικοποιήσει. Τα σχέδια αυτά τα ακυρώσαμε, καθώς κρίναμε ότι το Δημόσιο θα πρέπει να έχει αυξημένο έλεγχο επί των διαχειριστών των δικτύων, ο ρόλος των οποίων είναι ζωτικός τόσο για την επέκταση όσο και για την αναβάθμιση των ενεργειακών συστημάτων», επισημαίνει.

Το έργο θα ξεκινήσει, σύμφωνα με το υπουργείο, πριν το τέλος του έτους, είναι συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του ανέρχεται σε 18 μήνες. Η ‘μικρή’ διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου θα υλοποιηθεί με αγωγό εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας 2Χ200 ΜVA. Υποβρύχιο καλώδιο μήκους 132 χλμ. θα ξεκινήσει από την νότια Πελοπόννησο και θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή στον κόλπο του Κισσάμου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια υπόγεια διαδρομή μήκους 32 χλμ. έως τον υποσταθμό των Χανίων. Το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων είναι 950 μέτρα, καθιστώντας το έργο ένα από τα πλέον απαιτητικά του είδους διεθνώς.

Οι ανάδοχοι των συμβάσεων προέκυψαν μετά από διεθνή ανοιχτό διαγωνισμού (με βάση τις ρυθμίσεις του νόμου 4412/2016), που ολοκληρώθηκε στα μέσα του Σεπτέμβρη, μεταξύ των πλέον έμπειρων εταιρειών σε έργα καλωδιακών διασυνδέσεων.

Η ‘μικρή’ διασύνδεση όταν περατωθεί, θα καταρρίψει το ρεκόρ της μεγαλύτερης σε μήκος καλωδιακής διασύνδεσης εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο. Αντίστοιχα, η λεγόμενη ‘μεγάλη’ διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική με συνεχές ρεύμα τάσης έως 500 kV και ισχύος  1000 ΜW. Το υποθαλάσσιο καλώδιο θα έχει ως αφετηρία την Αττική και μετά από 330 χλμ. θα καταλήξει στον Δήμο Ηρακλείου στην Κρήτη, για να συνδεθεί μετά από σύντομη διαδρομή με το υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης.

Αυτή τη στιγμή, οι δύο φάσεις της διασύνδεσης της Κρήτης (η διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου και η λεγόμενη ‘μεγάλη’ διασύνδεση Κρήτης - Αττικής) αποτελούν το μεγαλύτερο επενδυτικό project που «τρέχει» στην Ελλάδα, συνολικού ύψους άνω των 1,3 δισ. ευρώ.

Σε συνδυασμό με την διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, το έργο της ‘μικρής’ διασύνδεσης, όπως υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ, «καθιστά εφικτή την απεξάρτηση του νησιού από τις μονάδες πετρελαίου, που μέχρι σήμερα εξασφάλιζαν την ενεργειακή επάρκεια. Η διπλή διασύνδεση διασφαλίζει ότι μπορούν να συνυπάρξουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενεργειακή επάρκεια. Ταυτόχρονα περιορίζει αισθητά το κόστος, επιτρέποντας την αποκλιμάκωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς των καταναλωτών όλης της χώρας».

Η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου και Αττικής θα οδηγήσει στην κάλυψη με αξιόπιστο τρόπο της ζήτησης ρεύματος στο νησί για το ορατό μέλλον χωρίς να απαιτείται η μόνιμη λειτουργία των ακριβών και ρυπογόνων θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό θα επιτρέχει τη δραστική μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ (της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως) για όλα τα νοικοκυριά και την περαιτέρω αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού της Κρήτης, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση το νησιού.