Νέες Τουρκικές Προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ Μετά την Επιτυχία του Γ’ Γύρου Παραχωρήσεων

Με νέο «Αττίλα» απειλεί την Κύπρο ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τανσού Μπιλγκιτς, επαναφέροντας στην επικαιρότητα ένα από τα ζητήματα που θεωρούνται ανυπέρβλητα αγκάθια για την εξερεύνηση λύσεως στο Κυπριακό. Πρόκειται για τους ενεργειακούς πόρους της Μεγαλονήσου, που είναι συγκεντρωμένοι στην ΑΟΖ του νοτίου ελευθέρου τμήματος, και από τους οποίους η Άγκυρα απαιτεί την μερίδα του λέοντος. Και μάλιστα ούτε καν για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων. Ο εκπρόσωπος Μπιλγκίτς ομιλεί για «θαλάσσια ζώνη τουρκικής αρμοδιότητος»! Δεν είναι όμως η πρώτη φορά. Λίγοι μήνες έχουν περάσει από τότε που τα τουρκικά πολεμικά παρενοχλούσαν ιταλικό σκάφος που διεξήγαγε έρευνες στο πλαίσιο αδειοδοτήσεως από την κυπριακή κυβέρνηση. Και τώρα που η Κύπρος πρόκειται να προχωρήσει σε νέες έρευνες στο «Οικόπεδο 6» αλλά και στα 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία απειλεί ότι «θα λάβει κάθε είδους μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα που έχει επί της υφαλοκρηπίδος της περιοχής»
energia.gr
Παρ, 5 Αυγούστου 2016 - 17:41

Με νέο «Αττίλα» απειλεί την Κύπρο ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τανσού Μπιλγκιτς, επαναφέροντας στην επικαιρότητα ένα από τα ζητήματα που θεωρούνται ανυπέρβλητα αγκάθια για την εξερεύνηση λύσεως στο Κυπριακό. Πρόκειται για τους ενεργειακούς πόρους της Μεγαλονήσου, που είναι συγκεντρωμένοι στην ΑΟΖ του νοτίου ελευθέρου τμήματος, και από τους οποίους η Άγκυρα απαιτεί την μερίδα του λέοντος. Και μάλιστα ούτε καν για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων. Ο εκπρόσωπος Μπιλγκίτς ομιλεί για «θαλάσσια ζώνη τουρκικής αρμοδιότητος»!

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά. Λίγοι μήνες έχουν περάσει από τότε που τα τουρκικά πολεμικά παρενοχλούσαν ιταλικό σκάφος που διεξήγαγε έρευνες στο πλαίσιο αδειοδοτήσεως από την κυπριακή κυβέρνηση. Και τώρα που η Κύπρος πρόκειται να προχωρήσει σε νέες έρευνες στο «Οικόπεδο 6» αλλά και στα 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία απειλεί ότι «θα λάβει κάθε είδους μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα που έχει επί της υφαλοκρηπίδος της περιοχής». Η σπουδή της Τουρκίας να αμφισβητήσει για μια ακόμη φορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, έρχεται λίγες μέρες μετά την τεράστια επιτυχία της Κύπρου με την ολοκλήρωση του τρίτου Διεθνούς Γύρου Αδειοδοτήσεων όπου υπεβλήθησαν προσφορές από μερικές από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρίες πετρελαίου. Πιο συγκεκριμένα υπεβλήθησαν προσφορές για τα οικόπεδα 6, 8 και 10 από την Ιταλική ENI, τη Βρετανική Capricο n Oil/ Cairn, τις Ισραηλινές Delek/ Avner, τις Αμερικανικές ExxonΜobil και Quatar Petroleum και την Νορβηγική Statoil.

Φυσικά, δεν υπάρχει καμίας μορφής ανάγνωσις του χάρτη στην οποία να μπορεί να βασισθεί ο τουρκικός ισχυρισμός, ότι η υφαλοκρηπίδα της εκτείνεται στον νότο, ωσάν να μην υπάρχει η Κύπρος στο ενδιάμεσο. Και ενώ η επιχειρηματολογία της κινείται στην σφαίρα του παραλόγου, έρχεται να υποστηρίξει ότι η Λευκωσία προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες και την καλεί να επιδείξει «κοινή λογική» . Κατά τον κ. Μπιλγκίτς, βεβαίως, «κοινή λογική» σημαίνει την άνευ όρων αποδοχή των θέσεων της Τουρκίας. «Αλλά», όπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα, «διαχρονικώς, οι Τούρκοι συνοδεύουν τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις τους με απειλές, ενώ η διγλωσσία είναι μέρος του παιχνιδιού τους». «Πρέπει να θεωρούμε βέβαιο ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα εμφανισθεί κάποια στιγμή με μια πλέον διαλλακτική φρασεολογία, με μοναδικό στόχο να παραπλανήσει και την Ελλάδα και τον διεθνή παράγοντα», επισημαίνουν οι ανωτέρω παρατηρητές.

Όμως, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο πρόεδρος Αναστασιάδης, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο. Στους ίδιους τόνους απάντησε επίσημα στην Άγκυρα και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου απευθυνόμενο στον Τούρκο εκπρόσωπο. Και ναι μεν η Κύπρος έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο συμμαχιών που ενισχύει σημαντικά τη θέση της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καλό θα ήτο όμως να διευρύνει περαιτέρω τις δυνατότητες αντιδράσεως έναντι της Τουρκίας. Να θυμίσουμε ότι η Κύπρος έχει γραπτές συμφωνίες για την αναγνώρισή της ΑΟΖ της με Ισραήλ, Λίβανο και Αίγυπτο, αλλά όχι και με την Ελλάδα. Αφού η Αθήνα, παρά την πρόσκληση που της έχει απευθύνει η Λευκωσία, για υπογραφή σχετικής διακρατικής συμφωνίας εδώ και χρόνια, ποιεί την νήσσαν λόγω προεξοφλούμενων Τουρκικών αντιδράσεων με αφορμή την παρεμβολή του Καστελόριζου. Όμως να θυμίσουμε ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου παραμένει σε ισχύ, και, υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο, καθώς η Κύπρος συνδέεται αμυντικά με μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.