Παρεμβάσεις…

Αίσθηση φαίνεται ότι προκάλεσε το άρθρο του Energia.gr (εδώ) για την περίεργη αναφορά του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα κου Αντρέας Κιντλ μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην twitter), αναφορικά με τις υποδείξεις της Γερμανίδας υπουργού Περιβάλλοντος κας Lemke προς την ελληνική κυβέρνηση κατά την συνάντηση της στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα με τον Έλληνα ομόλογο της υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κον. Θεόδωρο Σκυλακάκη. Για λόγους αναφοράς η ακριβής ανάρτηση του Γερμανού πρέσβη έχει ως εξής: «Πολύ επιτυχημένη διμερής συνάντηση στο Our Ocean Greece μεταξύ της κας Steff Lemke και του κου Σκυλακάκη.Θελουμε να πετύχουμε μια προληπτική παύση στις εξορύξεις βαθέων υδάτων. Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές»

energia.gr
Τετ, 24 Απριλίου 2024 - 14:16

Με τις λέξεις «θελουμε» και «πρωτοβουλία» να εκφράζουν σαφώς το τι επιθυμεί η Γερμανική κυβέρνηση να πράξει η Ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις τους. Προβλήματα που μόνο η Γερμανική πλευρά φαίνεται έτοιμη και διατεθειμένη να δημιουργήσει τόσο σε διπλωματικό όσο και σε οικονομικό- εμπορικό επίπεδο. Στην προκειμένη περίπτωση η Γερμανική κυβέρνηση υποδεικνύει στην Ελληνική να μην προχωρήσει στο εν εξελίξει πρόγραμμα ερευνών υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια και νότιο-δυτικά της Κρήτης, στο πλαίσιο μιας φιλο-περιβαλλοντικής πολιτικής που στόχο έχει την μείωση των εκπομπών CO2 και άρα την κατάργηση των υδρογονανθράκων - καθότι αυτοί θεωρούνται δήθεν υπεύθυνοι, παρά το γεγονός οτι δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις και υπάρχει έντονη διαφωνία στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας.

Να θυμίσουμε ότι οι εν λόγω έρευνες διεξάγονται βάσει παραχωρήσεων, κατοχυρωμένων δια νόμου το 2019 επί σημερινής κυβέρνησης, που έχουν δοθεί σε Ελληνικές και ξένες εταιρείες και συμπεριλαμβάνουν την Αμερικανική ExxonMobil, την Helleniq Energy και την Ελληνο-Ισραηλινή Energean. Οι εν λόγω εταιρείες διεξάγουν τις έρευνες βάσει ενός αυστηρά καθορισμένου προγράμματος (συμφωνημένο με την ΕΔΕΥΕΠ) και χρονοδιαγράμματος έχοντας επενδύσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Με την κοινοπραξία ExxonMobil -Helleniq Energy να έχει εντοπίσει συγκεκριμένες γεωλογικές δομές και στόχους νότια της Κρήτης, με υποσχόμενα κοιτάσματα αερίου, και να ετοιμάζεται ήδη για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2025.

Έρχεται τώρα η κα Lemke και, στο όνομα μιας ύποπτης περιβαλλοντικής ηθικής, ζητά από την Ελλάδα να διαρρήξει τις σχέσεις της με τις άνω εταιρείες, να φανεί αναξιόπιστη απέναντι στους επενδυτές και να ξεχάσει τις όποιες ελπίδες της για ενεργειακή αυτάρκεια. και οικονομική ανάπτυξη που η εκμετάλλευση των εν λόγω κοιτασμάτων θα μπορούσε να αποφέρει. Με την Ελλάδα να ξοδεύει περί τα € 15 δισεκ. μέσο όρο τον χρόνο, την τελευταία τριετία, για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου (και το σοβαρό πρόβλημα που αυτές οι τεράστιες εισαγωγές δημιουργούν. στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών και στα δημόσια οικονομικά),η χώρα μας έχει κάθε κίνητρο να θέλει να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που διαθέτει.

Πέρα από το άκομψο της όλης παρέμβασης, που πραγματικά θυμίζει άλλες εποχές - βλέπε περίοδο Πιουριφόι επί Αμερικανικής παντοκρατορίας στην Ευρώπη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο - η Γερμανική κυβέρνηση απαιτεί από την φτωχή Ελλάδα να θυσιάσει το οικονομικό της συμφέρον, να μην αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους που διαθέτει και να συνεχίσει να επενδύει σε μια κορεσμένη αγορά ΑΠΕ που ,λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου, ο Διαχειριστής σε καθημερινή βάση πλέον απορρίπτει ένα μέρος του παραγόμενου από ΑΠΕ ηλεκτρισμό. Τα δε προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά ΑΠΕ αναλύθηκαν διεξοδικά στην Ημερίδα του ΙΕΝΕ την περασμένη εβδομάδα (εδώ)

Με την Γερμανία να έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί περιβαλλοντικό υπόδειγμα στην Ευρώπη, λόγω της συνεχιζόμενης μεγάλης εξάρτησης της από την καύση άνθρακα (μόλις πέρυσι εγκαινίασε νέα ορυχεία λιγνίτη) και την κατάργηση των πυρηνικών της μονάδων, που, όμως, παρήγαν ηλεκτρισμό με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Όμως, η κατάργηση των πυρηνικών μονάδων οδήγησε την Γερμανία σε πολύ μεγαλύτερη χρήση φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πλέον εισάγει μέσω LNG.

Η Ελλάδα, όμως, σύμφωνα με το Γερμανικό diktat, θα πρέπει να μειώσει την χρήση φυσικού αερίου, να σταματήσει τις έρευνες και να μην προχωρήσει σε υποθαλάσσιες γεωτρήσεις.

Πραγματικά σε ποια εποχή νομίζει ότι ευρίσκεται η Γερμανική κυβέρνηση;

Τα ναζιστικά στρατεύματα αποχώρησαν πριν από 75 χρόνια και ο οικονομικός κορσές που επέβαλλε η Γερμανική καγκελαρία στην Ελλάδα επι διδύμου Μέρκελ-Σόιμπλε ευτυχώς έχει λήξει. Τόσο η επιπόλαιη συμπεριφορά του Γερμανού πρέσβη όσο και η ωμή παρέμβαση της Γερμανίδας υπουργού Περιβάλλοντος στα εσωτερικά της χώρας μας θα πρέπει να καταδικαστούν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο από την κυβέρνηση αλλά και από όλα τα πολιτικά κόμματα. Η Ελλάδα δεν αντέχει μια νέα Γερμανική κατοχή!