Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο φαίνεται να χάνει την υπομονή του και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει σε μια εντελώς νέα προσέγγιση όσον αφορά στις δαπάνες. «Η ΕΕ πρέπει να επενδύσει τα χρήματά της καλύτερα,» δήλωσε ο Vítor Caldeira, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου την Τρίτη (10 Νοεμβρίου), παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο φαίνεται να χάνει την υπομονή του και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει σε μια εντελώς νέα προσέγγιση όσον αφορά στις δαπάνες.

«Η ΕΕ πρέπει να επενδύσει τα χρήματά της καλύτερα,» δήλωσε ο Vítor Caldeira, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου την Τρίτη (10 Νοεμβρίου), παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι δημοσιονομικές δαπάνες της ΕΕ ανήλθαν σε 142,5 δισεκατομμύρια € το 2014 ή μόλις περίπου 1% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ και αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του συνόλου των δημοσίων δαπανών στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ακόμη και αν το Δικαστήριο διαπίστωσε το εκτιμώμενο ποσοστό σφάλματος για τις δαπάνες στο 4,4%, περίπου στα ίδια επίπεδα του 2013 (4,5%), ανησυχεί για την έλλειψη ανταπόκρισης για την αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών, όπως η κρίση της μετανάστευσης.

«Στο σύνολό τους, τα αποτελέσματα του ελέγχου μας κατά τα τελευταία χρόνια επισημαίνουν την ανάγκη για μια εντελώς νέα προσέγγιση, εάν είναι ο προϋπολογισμός της ΕΕ να επενδυθεί καλύτερα και πιο γρήγορα για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα,» επέμεινε ο Caldeira, επαναλαμβάνοντας τις παρατηρήσεις του περασμένου έτους.

Προς το παρόν, οι οικονομικές εκκρεμότητες εμποδίζουν την ΕΕ να χρησιμοποιήσειτα χρήματα αποτελεσματικά. «Απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία στον προϋπολογισμό της ΕΕ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές της ΕΕ, οι φορείς λήψης αποφάσεων πρέπει να ευθυγραμμίσουν τον προϋπολογισμό καλύτερα με τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις κρίσεις.

«Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις της ταιριάζουν με τις προτεραιότητές της πιο στενά, να υπάρχουν απλούστεροι κανόνες για την επίτευξη αποτελεσμάτων και να γίνεται πιο αποτελεσματική διαχείριση των πόρων», υποστήριξε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για τον προϋπολογισμό, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δεν διαφώνησε με τους ελεγκτές και, μιλώντας στην Ευρωβουλή, είπε ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει ήδη ευθυγραμιστεί με τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Η απορρόφηση από τα κράτη μέλη

Μια πιο προσεκτική ματιά στα έσοδα και τις δαπάνες ανά τομέα του προϋπολογισμού δείχνει επίσης ότι ορισμένες χώρες αγωνίζονται να απορροφήσουν τα κονδύλια της ΕΕ που έχουν διατεθεί.

«Η Επιτροπή έχει θέσει χρηματικά ποσά στη διάθεση των κρατών μελών χωρίς να έχει λάβει επαρκώς υπόψη την ικανότητά τους να τα επενδύσουν,» είπαν οι ελεγκτές της ΕΕ, προσθέτοντας ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των μη χρησιμοποιηθέντων πόρων αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μερίδιο των συνολικών κρατικών δαπανών.

Αναφερόμενο την πρόοδο της Ευρώπης 2020, την 10ετή στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης της ΕΕ που ξεκίνησε το 2010, το ελεγκτικό Συνέδριο άσκησε κριτική στην έλλειψη ευθυγράμμισης μεταξύ των δύο περιόδων προϋπολογισμού (2007-2013 και 2014-2020). Από την άλλη πλευρά, τα κράτη μέλη φαίνεται να δίνουν ανεπαρκή προσοχή στα επιτεύγματα της Ευρώπης στις συμφωνίες συνεργασίας και τα προγράμματα.