Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε, τη Δευτέρα, «το μεγαλύτερο, πιο σημαντικό βήμα» που έχουν κάνει ως σήμερα οι ΗΠΑ κατά της κλιματικής αλλαγής, το «Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας» που επιβάλλει δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα από τις μονάδες λιθάνθρακα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε, τη Δευτέρα, «το μεγαλύτερο, πιο σημαντικό βήμα» που έχουν κάνει ως σήμερα οι ΗΠΑ κατά της κλιματικής αλλαγής, το «Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας» που επιβάλλει δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα από τις μονάδες λιθάνθρακα.

Το σχέδιο είναι βασικό εργαλείο προκειμένου να μπορέσουν οι ΗΠΑ να πετύχουν τις δεσμεύσεις τους ενόψει της Συνόδου του Παρισιού στα τέλη του έτους, όταν η διεθνής κοινότητα θα επιχειρήσει να καταλήξει σε δεσμευτική συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής.

Όμως η πρωτοβουλία Ομπάμα συναντά ήδη σφοδρές αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικανούς και το λόμπι των ορυκτών καυσίμων.

Ο κανονισμός αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα που έχουν κάνει οι ΗΠΑ στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση που να αποτελεί απειλή «για το μέλλον μας και τις μελλοντικές γενιές» από την κλιματική αλλαγή.

«Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι η μεγαλύτερη πηγή επιβλαβούς ρύπανση από άνθρακα [...] Μέχρι σήμερα, όμως, δεν υπήρχαν όρια σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τις ποσότητες ρύπανσης που μπορούν να απελευθερώνουν στον αέρα» είχε δηλώσει την Κυριακή, στην πρώτη παρουσίαση του σχεδίου.

Το σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2022 προβλέπει ότι μέχρι το 2030 οι εκπομπές άνθρακα από τον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 32% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Οι νέος κανονισμός, αναφέρει το Reuters, ενθαρρύνει τις εταιρείες ενέργειας να επενδύσουν περισσότερα στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. 

Το μερίδιο του λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή θα πέσει έτσι από το 39% το 2014 στο 27% το 2030. Αντίστοιχα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών θα ανέβει από το 22 στο 28 τοις εκατό. Σήμερα, την πίτα συμπληρώνουν το φυσικό αέριο με 30% και η πυρηνική ενέργεια με 20%.

Από το 2014, όταν παρουσιάστηκε το προσχέδιο της πρωτοβουλίας Ομπάμα, αρκετές Πολιτείες συντάχθηκαν με τη βιομηχανία ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι τα νέα όρια θα οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και σε μείωση της αξιοπιστίας του ηλεκτρικού δικτύου, λόγω της αυξημένης συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών.

Η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει προσφυγές στα ομοσπονδιακά εργαστήρια, όπως αυτή που έχει προαναγγείλει ο Εθνικός Μεταλλευτικός Σύνδεσμος.

Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Τζεμπ Μπους απορρίπτει το σχέδιο, καθώς όπως δήλωσε την περασμένη Κυριακή «αμέτρητοι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους και οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν για όλους».

Η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον δεσμεύτηκε ότι θα «υπερασπιστεί» το σχέδιο Ομπάμα.

Ο Λευκός Οίκος αναγνωρίζει ότι το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας είναι βασικό εργαλείο προκειμένου να υλοποιήσουν οι ΗΠΑ τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα.

Ενόψει της Συνόδου για το Κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ στο Παρίσι στα τέλη του έτους, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα ως το 2025 κατά 26% με 28% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2005.