Πάμελα Καλεί Πούτιν να Σώσει τις Πτεροφάλαινες!

«Αγαπητέ Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς, πιστεύω πως και δυό μας, μοιραζόμαστε μια αμοιβαία αγάπη για τα ζώα κι ένα βαθύ σεβασμό για τη φύση...»: Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε η γνωστή αμερικανίδα ηθοποιός Πάμελα Αντερσον στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να του ζητήσει προστατεύσει τις πτεροφάλαινες, εμποδίζοντας τη μεταφορά 1.700 τόνων κρέατος από τα απειλούμενα κήτη μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού
energia.gr
Σαβ, 11 Ιουλίου 2015 - 00:21

«Αγαπητέ Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς, πιστεύω πως και δυό μας, μοιραζόμαστε μια αμοιβαία αγάπη για τα ζώα κι ένα βαθύ σεβασμό για τη φύση...»: Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε η γνωστή αμερικανίδα ηθοποιός Πάμελα Αντερσον στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν , προκειμένου να του ζητήσει προστατεύσει τις πτεροφάλαινες, εμποδίζοντας τη μεταφορά 1.700 τόνων κρέατος από τα απειλούμενα κήτη μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού.

Αφορμή για την ανοιχτή επιστολή προς τον Πούτιν είναι το πλοίο Winter Bay, το οποίο μεταφέρει το προϊόν παράνομης αλιείας από την Ισλανδία στην Ιαπωνία μέσω των ρωσικών χωρικών υδά τ ων, καθώς δε θα ρίσκαρε τη διέλευση από τη Διώρυγα του Παναμά, ακριβώς λόγω του παράνομου φορτίου. Η επιστολή της καυτής πρωταγωνίστριας του Baywatch, την οποία δημοσίευσε η Sea Shepherd Conservation Society γράφει:

«Αγαπητέ Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς, πιστεύω πως και οι δυό μας, μοιραζόμαστε μια αμοιβαία αγάπη για τα ζώα κι ένα βαθύ σεβασμό για τη φύση... και για τον λόγο αυτό θα ήθελα να απευθύνω προσωπικά έκκληση , στο όνομα της διάσωσης της πτεροφάλαινας που τελεί υπό εξαφάνιση [...] Πρόεδρε Πούτιν, μπορείτε να παρέμβετε και να σταματήσετε την παράνομη μεταφορά, απαγορεύοντας τη διέλευση του πλοίου από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας και να διατάξετε έλεγχο φορτίου. Σ ας παρακαλώ να ερευνήσετε τις δραστηριότητες του σκάφους [...] Η απόφασή σας μπορεί να βάλει ένα τέλος στην άσκοπη σφαγή τωναπειλούμενων φαλαινών από την Ισλανδία».

Η πτεροφάλαινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον πλανήτη, συγγενές είδος της γαλάζιας φάλαινας, η οποία έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τον πλανήτη. Μετά την τραγική συρρίκνωση της γαλάζιας φάλαινας - μόνο το 1938 στο Νότιο Ημισφαίριο σκοτώθηκαν 28.000 κήτη, ενώ μέχρι το τέλος του 1960 ο πληθυσμός τους είχε σχεδόν εκμηδενιστεί - οι λαθροκυνηγοί έβαλαν στο στόχαστρο την πτεροφάλαινα, το κυνήγι της οποίας έχει απαγορευτεί από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας από το 1982. Το 2006 η ισλανδική κυβέρνηση ενεργοποίησε μονομερώς την φαλαινοθηρία για εμπορική εκμετάλλευση. Σήμερα έχουν καταγραφεί μόλις 55.000 πτεροφάλαινες σε όλον τον πλανήτη. 

("Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ", 08/07/2015)