Η Ελλάδα δεν θα καταβάλει σήμερα, Τρίτη, τις δόσεις Ιουνίου, συνολικού ύψους 1,56 δισ. ευρώ, προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Η Ελλάδα δεν θα καταβάλει σήμερα, Τρίτη, τις δόσεις Ιουνίου, συνολικού ύψους 1,56 δισ. ευρώ,  προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αυτό ξεκαθάρισε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος, σε δηλώσεις του υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει ξεκαθαρίσει ότι το Ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να προσφέρει καμία διευκόλυνση και η μη πληρωμή θα σημάνει αυτομάτως ότι η Ελλάδα τίθεται σε κατάσταση υπερημερίας από το Ταμείο και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από αυτό μέχρι να το αποπληρώσει.

Η κήρυξη της Ελλάδας από το Ταμείο ως ληξιπρόθεσμου οφειλέτη δεν συνεπάγεται, τουλάχιστον σε πρώτη φάση και τη κήρυξη της σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Όπως έχει πει η Λαγκάρντ, «εάν δεν πληρώσουν έως το βράδυ της Τρίτης υπάρχει σειρά διαδικασιών τις οποίες θα πρέπει να ενεργοποιήσω. Όμως τεχνικά, εάν μία χώρα δεν πληρώσει στην ώρα της, αρχικά τίθεται σε κατάσταση υπερημερίας από το Ταμείο. Οι συνέπειες είναι ότι αυτή η χώρα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΔΝΤ έως ότου πληρώσει.»

» Η Ελλάδα παραμένει μέλος του ΔΝΤ. Η Ελλάδα έχει θέσει στη διοίκηση του Ταμείου και έχει πρόσβαση σε τεχνική βοήθεια, υπόκεινται σε επιθεωρήσεις και έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί κεφάλαια, εάν δεν πληρώσει».

Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι, εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει το ΔΝΤ την Τρίτη και εξέφρασε φόβους για τις επιπλοκές που μπορεί να έχει αυτό και για τις πιθανές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τα δάνεια του EFSF.

Όπως εξήγησε, σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα κηρυχτεί «ληξιπρόθεσμος οφειλέτης» του Ταμείου και θα αποκλεισθεί από την χρηματοδότησή του, ενώ σε δεύτερη φάση είναι πιθανόν να καταστούν απαιτητά και τα δάνεια ύψους 130,9 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τα οποία φέρουν ρήτρες συνδεδεμένες με τα δάνεια του Ταμείου.

Ο Νοβότνι διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν θα κηρυχθεί άμεσα σε χρεοκοπία. «Υπάρχουν διαδικασίες στο ΔΝΤ, δεν κηρύσσεται άμεσα κρατική χρεοκοπία, αλλά φυσικά, όσο περισσότερα χρονοδιαγράμματα χάνονται, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση», πρόσθεσε.