Υδρογονάνθρακες: Χωρίς Παράταση ο Διαγωνισμός για τον 2ο Γύρο Παραχωρήσεων

Υδρογονάνθρακες: Χωρίς Παράταση ο Διαγωνισμός για τον 2ο Γύρο Παραχωρήσεων
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Παρ, 12 Ιουνίου 2015 - 13:40
Δεν θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών για το 2ο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων, που αφορά στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αυτή είναι η δεδομένη, τουλάχιστον ως τώρα, θέση του ΥΠΑΠΕΝ

Δεν θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών για το 2ο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων, που αφορά στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αυτή είναι η δεδομένη, τουλάχιστον ως τώρα, θέση του ΥΠΑΠΕΝ.

Ωστόσο, πηγές της αγοράς που μίλησαν στο energia. gr, εξέφρασαν σκεπτικισμό για τη μη παράταση της προθεσμίας, που λήγει στις 14 Ιουλίου, με δεδομένη την περιρρέουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση, η οποία, εκφράζεται η άποψη, ότι αν συνεχισθεί ως έχει, δεν θα ενθαρρύνει την ευρεία συμμετοχή ξένων παικτών.

Μέχρι στιγμής, στο διαγωνισμό για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης θα συμμετάσχει η ΕΛ.ΠΕ., από κοινού με διεθνή εταίρο και μάλιστα οι σχετικές συζητήσεις έχουν ολοκληρωθεί. Το όνομα του, ωστόσο, δεν ανακοινώνεται ακόμη. Αντίθετα, η Energean Oil& Gas, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, δεν έχει αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα από την PGS, χωρίς, όμως, να αποκλείεται η πιθανότητα της σύμπραξης της με ξένη εταιρία, η οποία τα έχει πάρει και έχει προλάβει να τα μελετήσει.

Σήμερα, μόνον η ΕΛ.ΠΕ. από τη χώρα μας, έχει αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα, καθώς και δύο ξένες εταιρίες, η Exxon Mobil και η Total.

Η ΕΔΕΥ

Η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Σοφία Σταματάκη, μιλώντας προχθές,Τετάρτη, στο φόρουμ του ΙΕΝΕ για τους υδρογονάνθρακες, εξέφρασε την ελπίδα, ότι δεν θα επηρεασθεί η συμμετοχή στο 2ο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων από το διεθνές κλίμα, με τη μείωση των τιμών του πετρελαίου. Η δέουσα προετοιμασία από την πλευρά της ΕΔΕΥ έχει ολοκληρωθεί και οι επενδυτικές ευκαιρίες συμμετοχής που αναδεικνύονται είναι αξιοσημείωτες: πρόκειται για περιοχές πολλά υποσχόμενες για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, τα σεισμικά δεδομένα είναι εμπεριστατωμένα, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργικό και εκσυγχρονισμένο, υπάρχουν συναφείς υποδομές υφιστάμενες, αλλά και υπό κατασκευή, και όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, που βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογείου. Η κ. Σταματάκη υπογράμμισε με έμφαση ότι η δουλειά που έχει γίνει ως τώρα από την ΕΔΕΥ σε όλα τα επίπεδα συνιστά μια κρίσιμη παρακαταθήκη και ένα πολύτιμο απόθεμα για το μέλλον.

Οι εταιρίες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil& Gas Μαθιός Ρήγας επισήμανε ότι δεν συμμερίζεται την γκρίνια που υποβόσκει για το δημόσιο τομέα, καθώς η εμπειρία της εταιρίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες και το ΥΠΑΠΕΝ είναι πολύ θετική. Ως παράδειγμα, ανέφερε τους διαγωνισμούς παραχωρήσεων που συνεχίσθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση, χωρίς αλλαγή στους όρους, ενώ και η ίδια η Energean έχει λάβει όλες τις άδειες που χρειάσθηκαν για τη συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος στον Πρίνο, αλλά και τις έρευνες στα Ιωάννινα και το Κατάκολο.

Ο κ. Ρήγας διατύπωσε την εκτίμηση ότι εφόσον υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα θα υπάρξει συμμετοχή από μεγάλες ξένες εταιρίες στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Χρειάζεται, ωστόσο, υπογράμμισε, οι operators να επιλέγονται με βάση την αποδεδειγμένη εμπειρία τους στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές, με ασφάλεια για το περιβάλλον και αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο νέο επενδυτικό περίγραμμα του Πρίνου, είπε ότι έχουν γίνει ήδη 50 νέες προσλήψεις στην Καβάλα, με αιχμή τη λειτουργία του ιδιόκτητου γεωτρύπανου της εταιρίας, το Energean Force. Για τις έρευνες στα Ιωάννινα και το Κατάκολο ανέφερε ότι προχωρούν με βάση τον προγραμματισμό, που εγκρίνεται και από το ΥΠΑΠΕΝ. Για τα Ιωάννινα έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί η βασική Περιβαλλοντική Μελέτη και τον Ιούλιο προγραμματίζεται να γίνει η από αέρους αερομαγνητική έρευνα της περιοχής ( FTG), με στόχο την καλύτερη καταγραφή του εδάφους. Για το Κατάκολο έχει ξεκινήσει η ερμηνεία των δεδομένων από παλιές σεισμικές έρευνες.

Ο διευθυντής Ερευνών της ΕΛ.ΠΕ. Γιάννης Γρηγορίου ανέφερε ότι ξεκινούν φέτος τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο, με τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις να προγραμματίζονται για το 2017. Ο κ. Γρηγορίου απέδωσε τους λόγους αποθάρρυνσης ξένων εταιριών να επενδύσουν στην Ελλάδα στο δύσκολο γεωλογικό υπόβαθρο της χώρας. Μίλησε, επίσης, για τη δυσκολία να πεισθούν ξένες εταιρίες για να μπουν πρώτη φορά σε μια χώρα, καθώς, όπως είπε, χρειάζεται να συνομιλήσεις με πολλές αρμόδιες επιτροπές μέσα στην ίδια την εταιρία. Το «μυστικό» είναι να αποκτήσουν θετικές προσλαμβάνουσες από την ανάλυση των δεδομένων και όλες τις πτυχές που απαιτούνται από μια τέτοια απόφαση. Διστακτικότητα υφίσταται και από το γεγονός ότι η χώρα δεν διαθέτει, πλην του Πρίνου, μεγάλη παραγωγή υδρογονανθράκων. Ωστόσο, ο κ. Γρηγορίου κατέληξε με την αισιόδοξη θέση ότι «υπάρχει πετρέλαιο στη χώρα και θα το ανακαλύψουμε».