Έντονες διεργασίες τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβερνήσεως και των πιστωτών που αφ’ ενός θα διασφαλίσει ότι η Ελλάς δεν θα οδηγήσει σε χρεοστάσιο, αφ’ ετέρου ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία

Έντονες διεργασίες τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβερνήσεως και των πιστωτών που αφ’ ενός θα διασφαλίσει ότι η Ελλάς δεν θα οδηγήσει σε χρεοστάσιο, αφ’ ετέρου ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία.

 

Με πρωταγωνίστρια στις διεργασίες αυτές την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκεται να υπάρξει σε επίπεδο Brussels Group, το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου, μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ευρωζώνη να παράσχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα, ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

 

Τετράμηνη παράταση

 

Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επέκταση της δανειακής συμβάσεως που κανονικά εκπνέει στις 30 Ιουνίου-από τις 8 Δεκεμβρίου 2014 έχει ανανεωθεί ήδη δυο φορές- ως τα τέλη φθινοπώρου. Αυτό θα γίνει τόσο για να μπορέσει η Ελλάς να καταλήξει σε πλήρη συμφωνία με τους, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για το τρίτο πρόγραμμα στηρίξεως, αλλά και για να μην απολέσει η χώρα τα 10,9 δις. Ευρώ που είναι διαθέσιμα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( EFSF) για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

 

Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί χαμηλούς τόνους για την υπόθεση και δεν επιβεβαιώνει δημοσίως τα σενάρια αυτά. Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα Suddeutche Zeitung απεκάλυψε σε ρεπορτάζ της πως το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα μπορεί να επεκταθεί για τέσσερις μήνες υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα δεχθεί να λάβει μέτρα που θα ξεκλειδώσουν άμεσα χρηματοδότηση έως και 4 δις. Ευρώ.

 

Ερωτηθείσα για τα σχετικά δημοσιεύματα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μίνα Αντρέεβα ανέφερε πως το μοναδικό σενάριο που εξετάζει αυτή τη στιγμή η Κομισιόν είναι η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

 

Σκληρή στάση Σόιμπλε

 

Πάντως , δηλώσεις που δεν παραπέμπουν σε όλα τα παραπάνω έκανε στο Reuters ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος απεκάλυψε πως το ελληνικό θέμα θα απασχολήσει εκτός ημερήσιας διατάξεως και την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 στην Δρέσδη.

 

Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε ως «εικασίες» τα όσα διατυπώνονται δημοσίως περί πολιτικών λύσεων. «Τίποτα επί της ουσίας δεν δικαιολογεί τις εικασίες αυτές», δήλωσε και προσέθεσε πως η αισιοδοξία της ελληνικής κυβερνήσεως για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές της για την παροχή βοήθειας με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις δεν υποστηρίζεται από τις διαπραγματεύσεις.