Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και το μακροοικονομικό σενάριο της περιόδου 2015-2016, φορολογικά εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, αλλά και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων απασχολούν τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής και των εκπροσώπων της τρόικα στο Παρίσι

Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και το μακροοικονομικό σενάριο της περιόδου 2015-2016, φορολογικά εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, αλλά και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων απασχολούν τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής και των εκπροσώπων της τρόικα στο Παρίσι.

 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της <<Ομάδας των Βρυξελλών >> που ξεκίνησαν το Σάββατο και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο Τετάρτη- ή και αργότερα- ευρίσκεται τόσο το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για την επόμενη διετία όσο και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

 

Πληροφορίες της ελληνικής κυβερνήσεως ανέφεραν χθες πως το πλεόνασμα του 2015 θα προσδιορισθεί στο 1,2% του ΑΕΠ, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώνεται από κοινοτικούς κύκλους που τοποθετούν πιο κοντά στο 2% τον σχετικό στόχο. Διαφωνία υπάρχει και στο μακροοικονομικό σενάριο με την ελληνική πλευρά να τοποθετεί στο 1,4% τον στόχο για την ανάπτυξη φέτος, τον στόχο για την ανάπτυξη εφέτος, αλλά την τρόικα να τοποθετεί κοντά στο 0,5%-0,7% την σχετική πρόβλεψη.

 

Σημειώνεται πως εκτός από τον επί κεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ, Γ. Χουλιαράκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Ν. Θεοχαράκη και την σύμβουλο του υπουργούν οικονομικών κ. Έλενα Παναρίτη, στις συναντήσεις των Παρισίων μετείχε και η Γενική Γραμματέας Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαΐδου, καθώς στο επίκεντρο ευρέθησαν πολλά από τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου της.

 

Εξάλλου, αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group για να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων εν όψει του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής στην Ρίγα της Λεττονίας. Ωστόσο, η πρόοδος των συζητήσεων Ελλάδος-θεσμών δεν επιτρέπει να δοθεί έγκριση για την εκταμίευση χρημάτων για την εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα στις 24 Απριλίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαρακτηρίζει «αποφασιστική» την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου.