Energean: Σκεπτικισμός για Συμμετοχή στο Μεγάλο Γύρο του Ιονίου και της Κρήτης

Energean: Σκεπτικισμός για Συμμετοχή στο Μεγάλο Γύρο του Ιονίου και της Κρήτης
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Παρ, 3 Απριλίου 2015 - 07:57
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η Energean Oil & Gas το ενδεχόμενο συμμετοχής της στο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων για την έρευνα υδρογονανθράκων στα 20 θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και νότια της Κρήτης
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η Energean Oil & Gas το ενδεχόμενο συμμετοχής της στο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων για την έρευνα υδρογονανθράκων στα 20 θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και νότια της Κρήτης.

Ο βασικός λόγος, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μαθιός Ρήγας, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση του energia. gr, στο περιθώριο των εγκαινίων για το ιδιόκτητο γεωτρύπανο  Energean Force, είναι οι σημερινές τιμές του πετρελαίου, που δεν ευνοούν έρευνες σε μεγάλα βάθη. Η εικόνα αυτή δεν αναμένεται να ανατραπεί τον Ιούλιο, οπότε είναι η νέα παράταση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διεθνή διαγωνισμό του ΥΠΑΠΕΝ. 

Συν τοις άλλοις, η  Energean έχει ήδη ανοικτά μπροστά της τα μέτωπα για την έρευνα στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο, ενώ αναμένει την αξιολόγηση των προτάσεων που υπέβαλε για τη Δυτική Ελλάδα και το Μαυροβούνιο. Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μαθιός χαρακτήρισε «υψηλό ρίσκο» τη συμμετοχή και σε έρευνες στα βαθιά νερά, αν και άφησε ανοικτή την προοπτική της τελικής συμμετοχής της εταιρίας, ανάλογα με το διεθνές ενδιαφέρον που θα υπάρξει. «Θα δούμε πρώτα τι θα κάνουν οι ξένες εταιρίες και μετά θα αποφασίσουμε», είπε.

Λίγο πριν, μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων, ο κ. Ρήγας αναφερόμενος στο εν εξελίξει διαγωνισμό για το Ιόνιο και νότια της Κρήτης, επισήμανε ότι «είναι δύσκολο να πείσουμε ξένες εταιρίες να έλθουν, εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει, αλλά σήμερα στέλνουμε ένα θετικό μήνυμα, ότι η Ελλάδα αξίζει, ότι είναι παρούσα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες».

Σε ό,τι αφορά το διεθνή διαγωνισμό για το Μαυροβούνιο, η  Energean έχει υποβάλει προσφορά για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε τρία θαλάσσια οικόπεδα, σε συνεργασία με την  Mediterranean Oil& Gas (60-40%), από πέρσι το Μάιο. Ωστόσο, η αξιολόγηση των προτάσεων παρουσιάζει ήδη πολύ μεγάλη καθυστέρηση, χωρίς να είναι δυνατή η εκτίμηση για το πότε θα ολοκληρωθεί. 

Η  Energean  προσβλέπει στη συμμετοχή αυτή, καθώς τα θαλάσσια οικόπεδα του Μαυροβουνίου έχουν αναλογίες με κοιτάσματα πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής. Μετά την απόκτηση των αδειών στα Ιωάννινα και το Κατάκολο η εταιρία αντιμετωπίζει τη Δυτική Ελλάδα ως αφετηρία για τη δραστηριοποίηση της στην Ανατολική Αδριατική, αρχής γενομένης από το Μαυροβούνιο.

Το Energean Force

Το ιδιόκτητο γεωτρύπανο της  Energean, που εγκαινιάσθηκε χθες στο Πέραμα, θα αναχωρήσει για τον Πρίνο στις 15 Απριλίου και μετά από περίπου τέσσερις ημέρες αναμένεται να φθάσει στην Καβάλα, για να ξεκινήσει τη νέα περίοδο ερευνών στην περιοχή. Συνολικά θα γίνουν 15 γεωτρήσεις στον Πρίνο, το κοίτασμα Έψιλον και το Βόρειο Πρίνο για το διάστημα της επόμενης τριετίας, συνολικού επενδυτικού προϋπολογισμού 200 εκατ. δολαρίων. 

Το  Energean  Force, όπως ονομάστηκε το γεωτρύπανο, μετασκευάστηκε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, δίνοντας έτσι δουλειά σε 300 εργαζόμενους στην περιοχή, ενώ με τις γεωτρήσεις στον Πρίνο εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 48 άμεσες νέες θέσεις εργασίας.

Το  Energean  Force δεν θα χρησιμοποιηθεί για τις έρευνες στο Κατάκολο, που θα γίνουν από τη στεριά. Επίσης, δεν είναι κατάλληλο για έρευνες στα μεγάλη βάθη, καθώς έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει σε μέγιστο βάθος θάλασσας ως τα 220 μέτρα και να φτάσει σε βάθος γεώτρησης ως 6 χλμ.