Προς διπλωματική εκτόνωση φαίνεται να οδεύει η αντιπαράθεση ΥΠΑΠΕΝ με τη ΡΑΕ για το θέμα των αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energia.gr, ο Ρυθμιστής προτίθεται να προχωρήσει στην αναθεώρηση της απόφασης του, με βάση νεώτερα στοιχεία που θα ζητήσει να έχει τόσο από το ΛΑΓΗΕ, όσο και από το ίδιο το υπουργείο

Προς διπλωματική εκτόνωση φαίνεται να οδεύει η αντιπαράθεση ΥΠΑΠΕΝ με τη ΡΑΕ για το θέμα των αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του  energia. gr, ο Ρυθμιστής προτίθεται να προχωρήσει στην αναθεώρηση της απόφασης του, με βάση νεώτερα στοιχεία που θα ζητήσει να έχει τόσο από το ΛΑΓΗΕ, όσο και από το ίδιο το υπουργείο. Έτσι, φαίνεται να αποτρέπεται η λήψη νομοθετικής παρέμβασης από το ΥΠΑΠΕΝ, προκειμένου να ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία συνεπάγεται σημαντική επιβάρυνση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να συνεχίσουν, μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, να πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ.

Καθώς αναγνωρίζεται ότι έχει μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα από τη λήψη της απόφασης, επί προεδρίας Νίκου Βασιλάκου, στις 30/12/2014, ως τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ, στις 4/3/2015, κάτι το οποίο θεωρείται ότι πλήττει την αποτελεσματικότητα της απόφασης, η ΡΑΕ θα ζητήσει να μάθει με επιστολές της: προς το ΛΑΓΗΕ, εάν συντρέχουν νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ και τις πληρωμές προς τους παραγωγούς. Και προς το ΥΠΑΠΕΝ, εάν προτίθεται να εισφέρει πόρους, πέραν του ΕΤΜΕΑΡ, για την κάλυψη του Ειδικού Λογαριασμού.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το  energia. gr, αναμένεται ότι η ΡΑΕ θα έχει την κάλυψη τόσο του ΛΑΓΗΕ, όσο και του ΥΠΑΠΕΝ, ότι πράγματι υφίστανται νέα στοιχεία, τα οποία θα δικαιολογήσουν και θα επιτρέψουν στο Ρυθμιστή, που παραμένει ακέφαλος από τις αρχές Φεβρουαρίου, να προχωρήσει στην αναθεώρηση της προηγούμενης απόφασης, η οποία επιβάλει αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ από 1/1/2015.

Ήδη, την αναθεώρηση της απόφασης της ΡΑΕ ζήτησε το ΥΠΑΠΕΝ με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ (η τρίτη κατά σειρά, μέσα στο σαββατοκύριακο). «Καλούμε την ΡΑΕ να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει αμέσως την απόφασή της, ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕΝ. Όπως διαμήνυαν κύκλοι του υπουργείου, που μίλησαν χθες βράδυ στο energia. gr, εάν η ΡΑΕ δεν προχωρήσει στην αναθεώρηση της απόφασης, τότε το ΥΠΑΠΕΝ θα αναγκασθεί να λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα για την ακύρωση της απόφασης.

Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, θα άνοιγε το «ασκό του Αιόλου» για το κύρος και την ανεξαρτησία του Ρυθμιστή και ταυτόχρονα θα εγκαθίδρυε καθεστώς σύγκρουσης μεταξύ ΥΠΑΠΕΝ και ΡΑΕ. Τελικά, φαίνεται να επικρατεί η «λύση» της αναθεώρησης της απόφασης, με επιλογή της ΡΑΕ, που οδηγεί σε εκτόνωση το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο δεν είναι άμοιρο και της τελευταίας απόφασης της να επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου την αναβίωση του ΜΑΜΚ, που συγκέντρωσε τη μήνιν της πλειοψηφίας της αγοράς.

Το καυτό παρασκήνιο

Είχε προηγηθεί ένα διήμερο αλλεπάλληλων ανακοινώσεων από το ΥΠΑΠΕΝ, με τις οποίες γνωστοποιούταν η έντονη δυσαρέσκεια του υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη για την επίμαχη απόφαση, η οποία έγινε εν κρυπτώ, όπως καταγγέλθηκε, χωρίς να υπάρξει καμία ενημέρωση από τη ΡΑΕ. Το υπουργείο μάλιστα χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή φρασεολογία κατά της ΡΑΕ, μιλώντας για «μακιαβελικές πρακτικές».

Στην απάντηση της η ΡΑΕ, το προηγούμενο Σάββατο, υπεραμύνθηκε του θεσμικού ρόλου της να λαμβάνει όλα τα μέτρα για την εξυγίανση και ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, υποστήριξε ότι ήταν ενήμεροι για την απόφαση όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ότι στάλθηκε προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο στις 31/12/2014 και ότι δεν έχει καμία ανάμιξη στη δημοσίευση του ΦΕΚ.

Το ΥΠΑΠΕΝ επανήλθε με δεύτερη ανακοίνωση, στην οποία επισήμανε ότι στη συνάντηση που έγινε στις 4 Φεβρουαρίου με τη διοίκηση της ΡΑΕ, δεν είχε πληροφορηθεί την ύπαρξη της συγκεκριμένης απόφασης από τα τέλη του Δεκεμβρίου. Πράγματι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, ενώ στο κείμενο απολογισμού που δόθηκε στον υπουργό, μετά τη συνάντηση, γινόταν μια γενική αναφορά ότι είναι θεσμική υποχρέωση της ΡΑΕ η αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ, προφορικά ο τότε πρόεδρος της Νίκος Βασιλάκος δεν ενημέρωσε τον υπουργό για την επίμαχη απόφαση, που είχε ληφθεί στις 30/12/2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΑΠΕΝ, η απόφαση αυτή στάλθηκε στις 31/12/2014 στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση στο ΦΕΚ. Εκεί, εντάχθηκε στο ΦΕΚ, τεύχος 2ο, 3694/31-12-2014, το οποίο μορφοποιήθηκε (έγινε δοκίμιο) στις 7-1-2015 και στις 12-1-2015 στάλθηκε από το Εθνικό Τυπογραφείο στη Γενική Γραμματεία της τότε κυβέρνησης για έλεγχο. Αυτή, όπως διευκρινίζεται, είναι η διαδικασία που ακολουθείται με όλα τα προς έκδοση ΦΕΚ, τα οποία μορφοποιούνται στο Εθνικό Τυπογραφείο, αποστέλλονται στη Γενική Γραμματεία προς έλεγχο, επιστρέφονται ελεγμένα από τη Γενική Γραμματεία στο Εθνικό Τυπογραφείο και από το Εθνικό Τυπογραφείο αναρτώνται στο διαδίκτυο και ταυτοχρόνως εκδίδονται και σε έντυπη μορφή, οπότε και μπορούν να παράξουν έννομες συνέπειες. Μέχρι και την επομένη των εκλογών (26-1-2015), αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και ταυτοχρόνως, είχαν εκδοθεί και σε έντυπη μορφή, όλα τα ΦΕΚ (τεύχος δεύτερο) που έφεραν ημερομηνία 31-12-2014, εκτός από το επίμαχο. Η δε συντριπτική πλειοψηφία των αναρτήσεων είχε ολοκληρωθεί ως τις 15-1-2015 (είχαν αναρτηθεί τα 110 από τα 126 ΦΕΚ).

Το επίμαχο ΦΕΚ (3694/31-12-2014) ήρθε στη Γενική Γραμματεία της παρούσας κυβέρνησης, η οποία, όπως λένε οι πληροφορίες, είχε την αρμοδιότητα να ελέγξει μόνον τεχνικού τύπου στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, αν υφίσταται υπέρβαση καθηκόντων. Ελεγμένο από αυτήν την άποψη το κείμενο επιστρέφεται στο Εθνικό Τυπογραφείο στις 4/3/2015 και αυθημερόν αναρτάται στη Διαύγεια.

Το ΥΠΑΠΕΝ θεωρεί ότι η καθυστέρηση της επιστροφής του ΦΕΚ στο Εθνικό Τυπογραφείο είναι «εξόφθαλμη, πρωτοφανής και παντελώς αδικαιολόγητη» και εκλαμβάνεται ως «προϊόν δόλιου πολιτικού σχεδιασμού». Κατηγορεί τη ΡΑΕ ότι «σε συμπαιγνία με την απελθούσα κυβέρνηση» κράτησαν σκόπιμα το επίμαχο ΦΕΚ μακριά από τη δημοσιότητα ολόκληρη την προεκλογική περίοδο και «για συνολικό διάστημα σχεδόν δυόμισι μηνών, ερήμην της νέας κυβέρνησης, για προφανείς πολιτικούς λόγους».