Ενεργειακή Ασφάλεια και Προμήθεια Φυσικού Αερίου στην ΝΑ Ευρώπη Μετά τη Ματαίωση του South Stream στο Επίκεντρο Συνεδρίου του IENE στη Βιέννη

Ενεργειακή Ασφάλεια και Προμήθεια Φυσικού Αερίου στην ΝΑ Ευρώπη Μετά τη Ματαίωση του South Stream στο Επίκεντρο Συνεδρίου του IENE στη Βιέννη
energia.gr
Παρ, 13 Μαρτίου 2015 - 10:33
Περιφερειακό συνέδριο για την ενεργειακή ασφάλεια και την προμήθεια αερίου στην ΝΑ Ευρώπη πραγματοποίησε στις 12 Μαρτίου στη Βιέννη το ΙΕΝΕ, επιδιώκοντας να οριοθετήσει το ενεργειακό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή την επαύριον της ματαίωσης του πρότζεκτ του αγωγού South Stream

Περιφερειακό συνέδριο για την ενεργειακή ασφάλεια και την προμήθεια αερίου στην ΝΑ Ευρώπη πραγματοποίησε στις 12 Μαρτίου στη Βιέννη το ΙΕΝΕ, επιδιώκοντας να οριοθετήσει το ενεργειακό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή την επαύριον της ματαίωσης του πρότζεκτ του αγωγού South Stream. Υπό τον τίτλο " Energy Security and Gas Supply in SE Europe”, το μονοήμερο αυτό συνέδριο του ΙΕΝΕ έδωσε την ευκαιρία συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων του ευρύτερου ενεργειακού τομέα και υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους από την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Ιράν, την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και σε εκπροσώπους κορυφαίων διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΑΣΕ, ο OPEC και το Energy Community.

Αφετηρία της εκδήλωσης υπήρξε μία πρωτοβουλία του ΙΕΝΕ με στόχο τη διεύρυνση της συζήτησης για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, κυρίως όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου και υπό το φως της ματαίωσης του πρότζεκτ του South Stream project τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι συνέπειες της εν λόγω απόφασης για την ευρωπαϊκή και περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και οι εξελίξεις που αφορούν πρότζεκτ αγωγών όπως το σύστημα TANAP - TAP και ο IAP στην περιοχή του Ιονίου και της Αδριατικής, θέματα που αφορούν κρίσιμης σημασίας έργα διασύνδεσης, τερματικά FSRU, η προοπτική δημιουργίας περιφερειακών κόμβων φυσικού αερίου, αλλά και οι πρόσφατες ανακαλύψεις σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο, είχαν κεντρικό ρόλο στην ατζέντα του συνεδρίου, ενώ εξετάστηκαν σε βάθος οι τεχνικές, οικονομικές, αλλά και γεωπολιτικές πτυχές όλων των παραπάνω ζητημάτων Παράλληλα, το περιφερειακό αυτό συνέδριο του ΙΕΝΕ προέβη σε επισκόπηση και αξιολόγηση της ως τώρα προόδου, αλλά και των μελλοντικών επιπτώσεων που θα έχουν για τις οικονομίες της ΝΑ Ευρώπης και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής συγκεκριμένα πρότζεκτ διέλευσης φυσικού αερίου, ενώ συζητήθηκε και η μακροπρόθεσμη σημασία τους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια ενεργειακών προμηθειών συνολικά.

Η πρώτη συνεδρία ήταν αφιερωμένη στον ρόλο του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, μέσα από την επισκόπηση των πιο πρόσφατων εξελίξεων στην προμήθεια και τις υποδομές φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη, εξετάζοντας το ενεργειακό περιβάλλον στην περιοχή όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τη ματαίωση του South Stream, αλλά και τις πιθανές εναλλακτικές οδεύσεις του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μία από τις οποίες είναι και το πρόσφατα προταθέν έργο της κατασκευής του Turkish Stream.

Υπό τον συντονισμό του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή και του Δρ. Hans Hutta, Γενικού Διευθυντή του International Center for Petroleum & Industrial Management ( ICM), με έδρα τη Βιέννη, η εναρκτήρια συνεδρία της εκδήλωσης είχε ως ομιλητές τον κ. Janez Kopac, Διευθυντή του Energy Community, την κ. Beate Raabe, Γενική Γραμματέας της Eurogas, τη Δρ. Katja Yafimava, Senior Research Fellow του Oxford Institute for Energy Studies, με έδρα την Οξφόρδη , το Δρ . Andrey Konoplyanik, Σύμβουλο του Γενικού Διευθυντή της Gazprom Export και καθηγητή στην έδρα " International Oil & Gas Business” του ρωσικού κρατικού πανεπιστημίου πετρελαίου και φυσικού αερίου του Gubkin, και τον Δρ. Yurdakul Yigitguden, Συντονιστή Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του ΟΑΣΕ .

Η δεύτερη συνεδρία επικεντρώθηκε στην τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Συντονιστής της συνεδρίας ήταν ο Δρ. Hans Hutta και ομιλητές ο κ. Gottfried Steiner, CEO του hub φυσικού αερίου CEGH με έδρα τη Βιέννη και ο κ. Κωστής Σταμπολής, οι οποίοι ανέλυσαν, ο καθένας από την πλευρά του, το ρόλο των κόμβων φυσικού αερίου στην επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών και τη συμβολή τους στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Ακολούθησε συζήτηση η οποία κάλυψε όλη τη θεματολογία των δύο πρώτων συνεδριών του " Energy Security and Gas Supply in SE Europeconference.

Τις νέες πηγές φυσικού αερίου και τις οδούς διέλευσης πραγματεύθηκε το τρίτο μέρος του συνεδρίου, υπό τον συντονισμό του Δρ. Δημητρίου Κόκκινου, Συμβούλου Μηχανικού, Οικονομικού Αναλυτή, Καθ. Γεωπολιτικής και Ενέργειας της Ανώτατης Σχολής Εθνικής Αμύνης και Προέδρου της Επιτροπής Γεωπολιτικής του ΙΕΝΕ. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεδρίας εξετάστηκαν όλες οι υφιστάμενες και πιθανές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, τα βασικά ζητήματα της ασφάλειας προμηθειών φυσικού αερίου, καθώς και οι προοπτικές της προμήθειας φυσικού αερίου προς την ΝΑ Ευρώπη. Ο κ. Gokhan Yardim, Γενικός Διευθυντής της τουρκικής Angoragaz, ο Δρ. Narsi Ghorban, Γραμματέας της Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ιρανικής Επιτροπής του International Chamber of Commerce, η κ. Anca Mihalache, Senior Analyst του Energy Policy Group (EPG), με έδρα το Βουκουρέστι, η κ. Eugenia Gusilov, Διευθύντρια της ρουμανικής ROEC, η Δρ. Anita Orban, πρώην πρέσβειρα επί τιμή της Ουγγαρίας για θέματα ενεργειακής ασφάλειας, και ο Δρ. Lachezar Matev, πρέσβης επί τιμή της Βουλγαρίας για θέματα ενέργειας, αποτέλεσαν τους ομιλητές της εν λόγω συνεδρίας.

Ο ρόλος των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου, η αποθήκευση φυσικού αερίου, το LNG και η συμπαραγωγή, καθώς και η σημασία τους για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια ήταν οι βασικοί άξονες της τελευταίας, τέταρτης συνεδρίας της εκδήλωσης, με συντονιστή τον κ. Gokhan Yardim. Ομιλητές της συνεδρίας ήταν ο κ. Chris Walters, Managing Consultant της Gas Strategies, με έδρα το Λονδίνο, το μέλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδας, Δρ. Μιχάλης Θωμαδάκης , ο κ . Vladimir Djurovic, Διευθυντής του Τμήματος Ανάπτυξης της κροατικής Plinacro και ο κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Πρώην Πρόεδρος του ΕΣΣΗΘ, εταίρος και μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΙΕΝΕ. Ακολούθησε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης στην οποία συμμετείχαν όλοι οι ομιλητές, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με συμπερασματικές παρατηρήσεις τις οποίες διατύπωσαν οι διοργανωτές.

Χορηγός του συνεδρίου "Energy Security and Gas Supply in SE Europe” του ΙΕΝΕ ήταν η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ), ενώ χορηγοί επικοινωνίας ήταν το ενημερωτικό ενεργειακό portal Energia. gr και το SEENews (seenews.com).