Την ισχυρή αποδοκιμασία του μεγαλύτερου μέρους της αγοράς δέχεται η ΡΑΕ, για την επαναφορά στο τραπέζι του διαλόγου του cost recovery, που είχε καταργηθεί πέρυσι τον Ιούνιο σε εφαρμογή του Μνημονίου

Την ισχυρή αποδοκιμασία του μεγαλύτερου μέρους της αγοράς δέχεται η ΡΑΕ, για την επαναφορά στο τραπέζι του διαλόγου του  cost  recovery, που είχε καταργηθεί πέρυσι τον Ιούνιο σε εφαρμογή του Μνημονίου. 

Η βιομηχανία, εκπρόσωποι των παραγωγών από φωτοβολταϊκά και η ΔΕΗ, καταγγέλλουν την, υποστελεχωμένη σήμερα, ΡΑΕ, για «αψυχολόγητη», «άκαιρη» και «μονομερή επιλογή προβληματικών μηχανισμών», με άμεσο κίνδυνο την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τη δημιουργία εκ νέου προβλημάτων στη χονδρεμπορική αγορά.

Επίσης, η ΕΛΕΤΑΕΝ αρνείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση, επισημαίνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται τη σκοπιμότητα αναβίωσης του θέματος αυτού, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η ενεργειακή βιομηχανία ήταν η πρώτη που αντέδρασε σθεναρά στην προσπάθεια αναβίωσης του ΜΑΜΚ, ενώ χθες δημοσιοποίησε τις αντιρρήσεις του και ο ΣΠΕΦ. Αναμένεται να κάνει το ίδιο και η ΔΕΗ. Το θέμα αυτό, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia. gr, θα απασχολήσει και τη σημερινή γενική συνέλευση της ΕΒΙΚΕΝ, που προγραμματίσθηκε για το μεσημέρι, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η τυχόν επαναφορά του ΜΑΜΚ θα «τορπιλίσει» το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας και θα ανατρέψει τους προϋπολογισμούς της, με άμεση συνέπεια στην επιβίωση των μονάδων. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα ζητηθεί από την ΕΒΙΚΕΝ παρέμβαση από τον ίδιο τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, για να αποτραπούν οι σχεδιασμοί της ΡΑΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΒΙΚΕΝ προσανατολίζεται στην απόφαση να μη συμμετάσχει τελικά στη διαβούλευση.

Είχε προηγηθεί ένα ιδιαίτερα σκληρό σχόλιο σε  site που εκφράζει αποκλειστικά τις θέσεις της βιομηχανίας, στο οποίο διατυπώνεται η έκπληξη γιατί «τα μέλη της εναπομείνασας ΡΑΕ αγνοούν το υψηλό κόστος ενέργειας, λες και ζουν σε άλλη χώρα». Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι «η Αρχή μένει έκθετη. Εάν κανείς διαβάσει προσεκτικά τη μελέτη του ΑΔΜΗΕ που ζητήθηκε από την ΡΑΕ δεν αντιλαμβάνεται γιατί η ΡΑΕ προχώρησε. Δεν προκύπτει κανένα συμπέρασμα που να δικαιολογεί την παρέμβαση της ΡΑΕ, η οποία σημειωτέον ούτε καν ποσοτικοποιεί την επιβάρυνση. Η μελέτη του ΑΔΜΗΕ αναφέρει ενδεικτικά ότι, το Α’ εξάμηνο του 2014 το κόστος του μηχανισμού στοίχισε 56 εκ. ευρώ, περίπου λοιπόν 112 εκ. ευρώ/ετησίως, για το 4μηνο Ιουλίου - Οκτωβρίου, με τη συμπεριφορά που είχαν οι ιδιώτες (απέφευγαν να λειτουργούν) προκύπτει ένα κόστος 20 εκ. ευρώ, άρα 80 εκ. ευρώ/έτος. Δεν χρειαζόμαστε καλύτερη απόδειξη και υποστήριξη της θέσης μας από την πρόταση του ΑΔΜΗΕ».

Είναι απορίας άξιο, επισημαίνεται στο ίδιο σχόλιο, το  timing που διάλεξε η εναπομείνασα Ολομέλεια της ΡΑΕ να φέρει το θέμα. «Λες και έχει λύσει όλα τα άλλα προβλήματα η αγορά. Αντί να προωθήσουν το άνοιγμα της αγοράς. Λες και οι καταναλωτές απλώς υπάρχουν για να πληρώνουν. Πρέπει άμεσα να αποσύρει η ΡΑΕ τη διαβούλευση. Ήδη έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά στο θεσμό. Δεν μπορεί μια Ανεξάρτητη Αρχή να λειτουργεί υπέρ μεμονωμένων συμφερόντων. Έχουν έρθει σε απόλυτη σύγκρουση με το δημόσιο αίσθημα. Εάν δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση των ιδιωτών ας παραιτηθούν».

Τι λένε οι ανεξάρτητοι παραγωγοί

Κύκλοι των ανεξάρτητων παραγωγών που μίλησαν στο  energia. gr, υποστηρίζουν ότι με την κατάργηση του ΜΑΜΚ οι ιδιωτικές μονάδες λειτουργούν επί ζημία του μεταβλητού κόστους τους.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα στις αγορές τύπου  pool, γι αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί», επισημαίνεται. «Εμείς υποστηρίζουμε την πληρωμή των προσφορών ( bid recovery) και όχι τη δημευτική πολιτική, που υποχρεώνει τους παραγωγούς να καταγράφουν σημαντικές ζημίες, διότι δεν εισπράττουν ούτε το κόστος του καυσίμου που χρησιμοποιούν».