Μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεδριάσει απόψε στις 18:00 το Euroworking Group για το θέμα της Ελλάδας. Οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου και οι μεταρρυθμίσεις, που αναμένεται να καταθέσει η Αθήνα, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε να εγκριθεί πιθανή εκταμίευση μέρους της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, που φτάνει τα 7,2 δισ. ευρώ

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεδριάσει απόψε στις 18:00 το Euroworking Group για το θέμα της Ελλάδας.

Οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου και οι μεταρρυθμίσεις, που αναμένεται να καταθέσει η Αθήνα, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε
να εγκριθεί πιθανή εκταμίευση μέρους της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, που φτάνει τα 7,2 δισ. ευρώ.

Στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group για την Ελλάδα, θα συζητηθούν ο ι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης τη Δευτέρα στο Eurogroup, αλλά και οι υποχρεώσεις της χώρας που τρέχουν τον Μάρτιο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει τις εξής έξι μεταρρυθμίσεις:

1. / 2. Ανθρωπιστική Κρίση - Διοικητική Μεταρρύθμιση

Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση - στέγη - ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη)

3. Νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία

Απεγκλωβισμός και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στην φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως, που να βοηθά στην δημιουργία φορολογικής συνείδησης, δεν «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς.

4. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης

5. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου

6. Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 1,138 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων που διενήργησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ και θεωρείτο κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,97% από 2,75% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία ενώ ο δείκτης κάλυψης παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,3.