Την άποψη ότι ή οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδος πρέπει με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις να μειώσουν στο ήμισυ το χρέος της χώρας, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να επιτυγχάνει για την διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας της στο μέλλον, εξέφρασε ο κ. Ρεζά Μογκαντάμ πρώην επί κεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη και νυν αντιπρόεδρος της Morgan Stanley σε επιστολή του προς την εφημερίδα Financial Times

Την άποψη ότι ή οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδος πρέπει με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις να μειώσουν στο ήμισυ το χρέος της χώρας, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να επιτυγχάνει για την διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας της στο μέλλον, εξέφρασε ο κ. Ρεζά Μογκαντάμ πρώην επί κεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη και νυν αντιπρόεδρος της Morgan Stanley σε επιστολή του προς την εφημερίδα Financial Times.

 

Ο κ. Μογκαντάμ που μέχρι τον Ιούλιο ήταν πολιτικός προϊστάμενος του Πωλ Τόμσεν και είχε ενεργή εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει πως το σημερινό πρόγραμμα της Ελλάδος που προβλέπει την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της στο 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά, απειλεί την κοινωνική συνοχή και κάθε προοπτική οικονομικής ανακάμψεως και πολιτικά είναι ανέφικτο.

 

<<Αντίθετα μια σταδιακή ελάφρυνση του χρέους με όρους μπορεί να μειώσει το ελληνικό χρέος στο μέσο ευρωπαϊκό όρο σε τρία χρόνια . Αυτό θα ήταν συνεπές με την βιωσιμότητα του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ, για την οποία πίεσε το ΔΝΤ και αποδέχθηκε το Eurogroup to 2012>>, αναφέρει ο κ. Μογκάνταμ στην σχετική επιστολή.

 

Ο ίδιος κάνει λόγο για υπεραισιόδοξες υποθέσεις για τους ρυθμούς αναπτύξεως, τον πληθωρισμό, την κοινωνική συνοχή και την δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας και το μερίδιο ευθύνης του γι’ αυτές, καθώς σημειώνει ότι είχε εμπλακεί στις συζητήσεις της τρόικα από το 2010 έως το 2014.