Αυξημένους κινδύνους για την χρηματοδότηση , την ρευστότητα και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος διαπιστώνει ο Οίκος αξιολογήσεως Moody’s, ο οποίος χαρακτηριστικά χθες το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών ως πιστωτικά αρνητικό

Αυξημένους κινδύνους για την χρηματοδότηση , την ρευστότητα και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος διαπιστώνει ο Οίκος αξιολογήσεως Moodys, ο οποίος χαρακτηριστικά χθες το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών ως πιστωτικά αρνητικό.

 

Σύμφωνα με την Moodys αμφισβητείται το εάν η νέα κυβέρνησις επιθυμεί να ανανεώσει το πρόγραμμα οικονομική στηρίξεως της Ελλάδος με την τρόικα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση στηρίξεως από τους πιστωτές και ζητεί μερική διαγραφή του χρέους της Ελλάδος.

 

Ο οίκος υποστηρίζει πως αυτή η προκύπτουσα οικονομική αβεβαιότητα είναι πιστωτικά αρνητική , επειδή εντείνει τους κινδύνους αναχρηματοδοτήσεως και ρευστότητας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καθετών και έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές αναπτύξεως.

 

Η Moodys αναφέρει πως οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 7-8 δις. Ευρώ μέχρι στιγμής , από μια καταθετική βάση 164,3 δις. Ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου 2014. Σημειώνει δε πως αν και αυτή η μείωσις κατά 5% των καταθέσεων είναι διαχειρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο οι εκροές καταθέσεων θα συνεχισθούν τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξει βεβαιότητα αναφορικά με το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

 

Τέλος, τοποθέτησις για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος υπήρξε χθες και από επί κεφαλής αξιολογήσεων της Standard & Poors κ. Μόρτις Κρέμερ, ο οποίος ομιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg ανέφερε πως η διαγραφή του χρέους δεν θα προσφέρει πολλά στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα.