Έτοιμοι να Συνεργασθούν με την Νέα Κυβέρνηση Δηλώνουν ΕΕ-ΔΝΤ Επιμένοντας στις Δεσμεύσεις

Έτοιμοι να Συνεργασθούν με την Νέα Κυβέρνηση Δηλώνουν ΕΕ-ΔΝΤ Επιμένοντας στις Δεσμεύσεις
energia.gr
Τετ, 28 Ιανουαρίου 2015 - 12:36
Την ετοιμότητα τους να συνεργασθούν με τη νέα κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα εξέφρασαν οι περισσότεροι Ευρωπαϊκοί ηγέτες. Κάποιοι περισσότερο φιλικοί, άλλοι λιγότερο, οι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη της Ελλάς να τηρήσει τις δεσμεύσεις

Την ετοιμότητα τους να συνεργασθούν με τη νέα κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα εξέφρασαν οι περισσότεροι Ευρωπαϊκοί ηγέτες. Κάποιοι περισσότερο φιλικοί, άλλοι λιγότερο, οι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη της Ελλάς να τηρήσει τις δεσμεύσεις.

 

 

Θερμό το καλωσόρισμα του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολλάντ, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί το Παρίσι το ταχύτερο δυνατόν. Δεν παρέλλειψε πάντως να υπογραμμίσει ότι <<έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις>> από την Ελλάδα, οι οποίες οφείλουν <<να τηρηθούν>>. Έτοιμη να συνεργασθεί με την νέα ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, δια του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζαίμπέρτ. Περιμένει ωστόσο, ότι η νέα κυβέρνησις θα σεβασθεί τις ήδη συναφθείσες συμφωνίες. Είναι σημαντικό για μας τα μέτρα της νέας κυβερνήσεως να στοχεύουν την συνέχιση της οικονομικής ανακάμψεως της Ελλάδα, το οποίο σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν>>, δήλωσε ο Ζαίμπερτ και επανέλαβε ότι στόχος της γερμανικής κυβερνήσεως εξακολουθεί να είναι η παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη.

 

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόυ συνεχάρη και αυτός τον κ. Τσίπρα για την νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, εκφράζοντας την ελπίδα << ότι αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση μιας σταθερής κυβερνήσεως στρατευμένης υπέρ του σχεδίου της Ευρωπαϊκής ολοκληρώσεως που μοιραζόμαστε στην Ελλάδα και την Ισπανία>>. Πιο αυστηρός, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Νταίηβιντ Κάμερον, αρκέσθηκε να πεί, δια του εκπροσώπου του, ότι <<σέβεται την απόφαση του ελληνικού λαού>>. Η πρώτη του αντίδρασις, μέσω twitter, ήταν να δηλώσει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα αυξήσει την οικονομική αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη.

 

 

Στην Αθήνα ο Σούλτς

 

 

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσσος Κοέλιο υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνησις της Ελλάδος θα πρέπει <<να σεβασθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες>>, κατά το παράδειγμα της Λισσαβώνας, που έχει ήδη <<ξεπεράσει>> την δοκιμασία την οποία υφίσταται και η Ελλάς. Ο επί κεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς εξέφρασε την ελπίδα για γρήγορη συγκρότηση μιας κυβερνήσεως η οποία θα είναι παραγωγική τόσο στο εσωτερικό όσο και απέναντι στους εταίρους, ενώ μεθαύριο αναμένεται να έλθει στην Αθήνα και να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

 

Εκτός Ευρώπης, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάρκ Στρώ,με γραπτή δήλωση του ανέφερε:<< προσβλέπουμε να συνεργασθούμε στενά με την επόμενη κυβέρνησή της>>. Στην Ρωσία, ανακοίνψσις του Κρεμλίνου ανέφερε ότι <<ο αρχηγός του Ρωσικού κράτους και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να ενισχύουν την κατά παράδοση εποικοδομητική συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι θα μπορέσουν να συνεργαστούν κατά τρόπο αποτελεσματικό για την διευθέτηση των σημερινών προβλημάτων στην Ευρώπη και στον κόσμο>>. Η επί κεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε σε γραπτή δήλωσή της :<< Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα και προσβλέπουμε να συζητήσουμε με την νέα κυβέρνηση>>. Σε συνέντευξή της στην <<Μόντ>> τόνισε, πάντως, ότι η Ελλάς δεν μπορεί να ζητήσει ειδική μεταχείριση, αλλά πρέπει να σεβασθεί τους κανόνες της Ευρωζώνης.