Κάθε φορά που επίκειται εκλογική αναμέτρηση στη χώρα, κατά τα τελευταία τρία χρόνια, τα ανείσπρακτα τιμολόγια της ΔΕΗ γνωρίζουν… άνθηση. Έχει παρατηρηθεί ότι στις περιόδους πριν από εκλογές, όποιες κι αν είναι αυτές, καταναλωτές σταματούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους στη ΔΕΗ, διευρύνοντας έτσι μια παγιωμένη δυσμενή εικόνα για την Επιχείρηση. Η ψυχολογία του κόσμου, ενόψει εκλογών, ενδεχομένως να «κουμπώνει» με προσδοκίες ευνοϊκών ρυθμίσεων ή και «απειθαρχίας» από την πλευρά ορισμένων πολιτών

Κάθε φορά που επίκειται εκλογική αναμέτρηση στη χώρα, κατά τα τελευταία τρία χρόνια, τα ανείσπρακτα τιμολόγια της ΔΕΗ γνωρίζουν… άνθηση. Έχει παρατηρηθεί ότι στις περιόδους πριν από εκλογές, όποιες κι αν είναι αυτές, καταναλωτές σταματούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους στη ΔΕΗ, διευρύνοντας έτσι μια παγιωμένη δυσμενή εικόνα για την Επιχείρηση. Η ψυχολογία του κόσμου, ενόψει εκλογών, ενδεχομένως να «κουμπώνει» με προσδοκίες ευνοϊκών ρυθμίσεων ή και «απειθαρχίας» από την πλευρά ορισμένων πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα σε ανάλογες περιόδους είναι ένα. Τα ανείσπρακτα τιμολόγια παίρνουν την ανιούσα.

Ενώ, λοιπόν, κατά το τελευταίο δίμηνο άρχισε να καταγράφεται μείωση στο ρυθμό αύξησης των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ, η νέα εκλογική αναμέτρηση που επίκειται συνιστά πηγή ανησυχίας για την Επιχείρηση, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο. Σήμερα το ύψος των λογαριασμών αυτών έχει συγκρατηθεί περίπου στο 1,7 δισ. ευρώ, δημιουργώντας τεράστια πίεση στη ρευστότητα της εταιρίας. Πίεση, μάλιστα, που είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί και για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τη διαχειριστική ικανότητα της.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προσπαθήσει ανεπιτυχώς να λύσει το πρόβλημα αυτό ως τώρα. Όχι με δική της ευθύνη, αλλά γιατί εκλαμβάνεται ως δημόσια επιχείρηση, η οποία οφείλει να ασκεί, με τις ευλογίες του δημοσίου, κοινωνική πολιτική. Δύο δυνατότητες έχει για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή. ‘Η να κόβει το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν, ή να προσλάβει ειδικές εταιρίες για το σκοπό αυτό. Το πρώτο προκαλεί, συνήθως, τα αντανακλαστικά του δημόσιου αισθήματος, ειδικά υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης και της δυσκολίας των νοικοκυριών να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους.

Για το λόγο αυτό αποφάσισε να καταφύγει στη δεύτερη λύση. Ωστόσο, δύο διαγωνισμοί που έχει προκηρύξει ως τώρα για την ανάθεση της είσπραξης των ανεξόφλητων λογαριασμών σε τρίτους δεν έχουν τελεσφορήσει. Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ επιχείρησε να προσλάβει, μέσω διαγωνισμού, δικηγορικά γραφεία που εξειδικεύονται σε δικαστικές και εξωδικαστικές ρυθμίσεις, ώστε να καταφέρει να εισπράξει μεγάλα χρέη, πάνω από 10.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός αυτός παραμένει στον αέρα, λόγω ενστάσεων που υποβάλλονται και οι οποίες κυριολεκτικά τον έχουν μπλοκάρει. Ένας δεύτερος διαγωνισμός, σε εξέλιξη, για την ανάθεση του έργου αυτού σε εισπρακτικές εταιρίες, είναι άγνωστο εάν θα ολοκληρωθεί.

Με τα δεδομένα αυτά φαίνεται ότι τουλάχιστον προς το παρόν το συγκεκριμένο πρόβλημα για τη ΔΕΗ όχι μόνον δεν μπορεί να λυθεί, αλλά κινδυνεύει να γίνει ακόμη μεγαλύτερο.