OPEC: Αμετάβλητη η Παραγωγή για τους Επόμενους Έξι Μήνες

OPEC: Αμετάβλητη η Παραγωγή για τους Επόμενους Έξι Μήνες
του Κ.Ν. Σταμπολή, από τη Βιέννη
Πεμ, 27 Νοεμβρίου 2014 - 19:47
Αμετάβλητη στα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πρόκειται να παραμείνει η παραγωγή του καρτέλ των πετρελαιο/εξαγωγικών χωρών του OPEC, κατά τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του Οργανισμού, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές

Αμετάβλητη στα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πρόκειται να παραμείνει η παραγωγή του καρτέλ των πετρελαιο/εξαγωγικών χωρών του OPEC, κατά τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του Οργανισμού, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές.

Η απόφαση αυτή του OPEC έρχεται μετά από μία ολοήμερη συνάντηση των υπουργών πετρελαίου του OPEC στα γραφεία του Οργανισμού στη Βιέννη και είναι σαφές ότι θα επηρεάσει άμεσα τις τιμές του αργού, τόσο για παραδόσεις φυσικών φορτίων, (spot), όσο και για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, (futures).

Η σημερινή παραγωγή του καρτέλ, που υπάγεται σε ποσοστώσεις, αγγίζει τα 31,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων και των NGLs και καλύπτει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής. Είναι σαφές ότι τον τελευταίο χρόνο, υπάρχει μία σταθερή απόκλιση προς τα άνω από τα 30 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, στόχο στον οποίο φαίνεται ότι επιμένει ο OPEC, χωρίς ωστόσο να παίρνει μέτρα, για τη απάλειψη της πλεονάζουσας παραγωγής. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Οργανισμού, ορισμένες βασικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, έθεσαν θέμα για μείωση της παραγωγής, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω πτώση των τιμών.

Ως γνωστόν οι διεθνείς τιμές τους αργού έχουν μειωθεί, κατά 30% τους τελευταίους πέντε μήνες, έχοντας φτάσει τα 80 δολάρια το βαρέλι και με την τιμή να είναι έντονα καθοδική από τις αρχές της εβδομάδος. Με την ανακοίνωση της απόφασης του OPEC, οι τιμές κατρακύλησαν αμέσως με το διεθνές benchmark Brent, να διαπραγματεύεται σήμερα το απόγευμα στο ICE του Λονδίνου στα 71,25 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή μία πτώση κατά 6,5 δολάρια, μόνο σε μία ημέρα. 

Κατά τη σημερινή συνάντηση ήτο έντονη η δυσφορία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία και υποστηρίζεται από άλλους παραγωγούς του Περσικού Κόλπου, σ’ ένα ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής. Ο λόγος είναι ότι τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και το Κουβέιτ, θέτουν ως προτεραιότητα τη διατήρηση του μεριδίου τους, στη παγκόσμια αγορά, ασχέτως με την έκβαση των τιμών.

Ουσιαστικά η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στο καρτέλ, στέλνουν ένα μήνυμα για ανάγκη εξισορρόπησης της αγοράς, αναμένοντας άλλες χώρες, τόσο εντός, όσο και εκτός OPEC, να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής. Ως εκ τούτου, όπως προβλέπουν έγκυροι αναλυτές, ο πόλεμος στο μέτωπο των τιμών του αργού θα συνεχιστεί μέχρι τελικής πτώσεως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανωτέρω αναλυτών απώτερος στόχος είναι, όπως εκτοπιστούν από την αγορά, μέσα στους επόμενους μήνες οι ευκαιριακοί παραγωγοί, κυρίως από τις εκτός OPEC χώρες.