Την πολιτική πρωτογενών πλεονασμάτων αμφισβητεί εμμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε κείμενο του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η πτώση του Χρηματιστηρίου τις προηγούμενες ημέρες αποδίδεται σε ανησυχία οικονομικών κύκλων για την «πρόσδεση της κυβέρνησης στο άρμα της λιτότητας και των πρωτογενών πλεονασμάτων»
Την πολιτική πρωτογενών πλεονασμάτων αμφισβητεί εμμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε κείμενο του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η πτώση του Χρηματιστηρίου τις προηγούμενες ημέρες αποδίδεται σε ανησυχία οικονομικών κύκλων για την «πρόσδεση της κυβέρνησης στο άρμα της λιτότητας και των πρωτογενών πλεονασμάτων». Η Κουμουνδούρου επιχείρησε χθες να καταρρίψει την άποψη ότι υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην πολιτική και οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημοσκοπική κυριαρχία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. 

Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υποδεικνύοντας τους χειρισμούς του ιδίου και της κυβέρνησης ως αίτιες των εξελίξεων αυτών. Θεωρήθηκε, μάλιστα, σκόπιμο να παρασχεθεί η διαβεβαίωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ προς «τις Ελληνίδες και τους Ελληνες ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Σε non paper που δημοσιοποίησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλεται ο πρωθυπουργός για «πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες της οικονομίας». «Ο τυχοδιωκτισμός και η έλλειψη πολιτικής ευθύνης εκ μέρους του είναι γνωστά από τον τρόπο που έχει διαχειριστεί το “Μακεδονικό”, τον τρόπο που έχει μεταβεί από πολέμιος του Μνημονίου σε πιο καλό μαθητή του και από τον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι στενότεροι συνεργάτες του το φαινόμενο της Χ.Α.», αναφέρεται.

Η απάντηση

Η Κουμουνδούρου απαντά στις αιτιάσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει μέρος της ευθύνης για τις δυσμενείς εξελίξεις των προηγούμενων ημερών στο μέτωπο της οικονομίας λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε κάτι στις θέσεις του για το Μνημόνιο εδώ και πολύ καιρό (ώστε ξαφνικά να τρομάξουν οι αγορές). Ούτε παρουσιάστηκε τώρα δημοσκοπικά η πολιτική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε περίμεναν οι αγορές από τον ΣΥΡΙΖΑ να πληροφορηθούν ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης ευθύνονται για την εκτεταμένη οικονομικοπολιτική διαπλοκή που υπάρχει στη χώρα για δεκαετίες». 

Απαντά, δε, στο ερώτημα «σε ποιον απάντησαν οι αγορές τις τελευταίες ημέρες» αναφέροντας ότι στις αρχές του καλοκαιριού το Χρηματιστήριο ξεπέρασε τις 1.300 μονάδες παρά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και κινήθηκε στις 1.200 μονάδες στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν τα πρώτα γκάλοπ έδειξαν διεύρυνση της διαφοράς, ενώ το επιτόκιο δεκαετών ομολόγων παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα την ίδια περίοδο. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η αρνητική πορεία των δεικτών ξεκίνησε με τις διαρροές περί σχεδίου «εξόδου από το Μνημόνιο», εντάθηκε μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με την κ. Αγκελα Μέρκελ και κορυφώθηκε την περασμένη Τρίτη μετά τη σκλήρυνση της στάσης του Eurogroup και την ανάλογη στάση από το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Το Σαββατοκύριακο, το ενδιαφέρον στην Κουμουνδούρου στράφηκε στα εσωκομματικά, καθώς συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή")