Η Ελλάδα θα μπορεί να βγει δύο χρόνια πριν από τη λειτουργία του TAP από την ενεργειακή απομόνωση της από την Ευρώπη. Η λειτουργία το 2017 του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB θα επιτρέψει τη σύνδεση της χώρας μας με το δίκτυο αγωγών ως την Ουγγαρία και από εκεί με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά

Η Ελλάδα θα μπορεί να βγει δύο χρόνια πριν από τη λειτουργία του TAP από την ενεργειακή απομόνωση της από την Ευρώπη. Η λειτουργία το 2017 του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB θα επιτρέψει τη σύνδεση της χώρας μας με το δίκτυο αγωγών ως την Ουγγαρία και από εκεί με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά.

Με αφορμή την ουκρανική κρίση και το ενδεχόμενο μιας δεύτερης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη Ελλάδα και Βουλγαρία έρχονται πιο κοντά. Η Βουλγαρία αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς τη σημασία της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου για την ασφάλεια όχι μόνον της τροφοδοσίας της αλλά και της Ν.Α. Ευρώπης και δηλώνει έτοιμη να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την έναρξη κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Anton Pavlov, μιλώντας στους Διαλόγους για το Φυσικό Αέριο, εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στη Βουδαπέστη, ήταν σαφής. Παραδέχθηκε ότι ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB αποτελεί τη μόνη πραγματική εναλλακτική δίοδο για τη Βουλγαρία, αλλά και τη Ν.Α. Ευρώπη, για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας τους, από τη στιγμή, μάλιστα, που θα συνδεθεί και με τον TAP. Όπως είπε, η τελική επενδυτική απόφαση για τον IGB αναμένεται να ληφθεί από τους εταίρους του project εντός του φθινοπώρου, με στόχο να ξεκινήσει η κατασκευή του στις αρχές του 2015 και να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις δηλώσεις Pavlov ακολούθησε η υπογραφή συμφωνίας πρόθεσης με το Αζερμπαϊτζάν, κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλγαρίας στο Μπακού, για την έναρξη συζητήσεων, με στόχο την παράδοση ποσοτήτων αζέρικου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία από το 2017, που θα διευκολυνθεί μέσω του IGB, ενώ από το 2019, οπότε και προβλέπεται να λειτουργήσει ο TAP, η Βουλγαρία θα πάρει επιπλέον ποσότητες και από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ.

Η σύνδεση Ελλάδος-Βουλγαρίας με τον IGB θα είναι το πρώτο βήμα για την επέκταση της διασύνδεσης αυτής και προς βόρεια, μέσω του αγωγού Βουλγαρίας-Ρουμανίας, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014 ή το αργότερο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Ήδη, λειτουργεί και ο αγωγός Ρουμανίας και Ουγγαρίας.

Παράλληλα, η Βουλγαρία επιδιώκει τη διασύνδεση της και με τη Σερβία, με τις μελέτες για αγωγό μεταξύ των δύο χωρών είναι σε πλήρη εξέλιξη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Pavlov.Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η Τουρκία εκδήλωσε στα τέλη του 2013 ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγού που θα συνδέσει τις δύο χώρες, ωστόσο, το όλο θέμα είναι ακόμη αντικείμενο μελέτης.

Η Βουλγαρία, στην προσπάθεια της να απεξαρτηθεί από το ρώσικο φυσικό αέριο και να ενισχύσει διαφορετικές πηγές τροφοδοσίας ενδιαφέρεται ακόμη και για το αέριο της Κύπρου και το Ισραήλ. Όπως είπε ο κ. Pavlov, η χώρα του θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, είτε για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς Ελλάδος-Κύπρου, είτε για τη δημιουργία ενός τερματικού σταθμού LNG στην Κύπρο.