Φαρμακοβιομηχανίες: Υποχρεωτική Επιστροφή 600 Εκατ. στο Δημόσιο

Φαρμακοβιομηχανίες: Υποχρεωτική Επιστροφή 600 Εκατ. στο Δημόσιο
της Ελένης Πετροπούλου
Τετ, 17 Σεπτεμβρίου 2014 - 13:08
«Κούρεμα» ύψους 600 εκατ. ευρώ στη δαπάνη για τα φάρμακα -μέσω των μέτρων του rebate και του clawback- επιβάλλει η κυβέρνηση στις φαρμακευτικές εταιρείες, για το 2014, όταν το αντίστοιχο ποσό πέρυσι ήταν στα 200 εκατ. ευρώ!

«Κούρεμα» ύψους 600 εκατ. ευρώ στη δαπάνη για τα φάρμακα -μέσω των μέτρων του rebate και του clawback- επιβάλλει η κυβέρνηση στις φαρμακευτικές εταιρείες, για το 2014, όταν το αντίστοιχο ποσό πέρυσι ήταν στα 200 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, πρόκειται για ποσό-«μαμούθ», αφού η συνολική δαπάνη είναι «κλειδωμένη» στα 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για εμβόλια (100 εκατ. ευρώ) αλλά και της δαπάνης για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων (430 εκατ. ευρώ). Ο προϋπολογισμός αυτός καταλήγει να επιβάλει στην Ελλάδα να επενδύει για δημόσια φαρμακευτική περίθαλψη 178 ευρώ κατά κεφαλή, όταν το αντίστοιχο ποσό στο μέσο όρο της Ευρώπης βρίσκεται στα 320 ευρώ!

Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες είναι αντιμέτωπες με σοβαρές παρατυπίες στην τιμολόγηση των προϊόντων τους. Υπό τις συνθήκες αυτές ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σε συνέχεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ, προκειμένου να διασφαλίσει τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα, να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία και τη βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, τα μέλη του ΣΦΕΕ ζητούν από την κυβέρνηση «τον άμεσο επαναπροσδιορισμό του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης στο ελάχιστο επιτρεπτό όριο των 2,3 δισ. ευρώ για φαρμακευτικό προϋπολογισμό και 700 εκατ. ευρώ για προϋπολογισμό φαρμάκου στα νοσοκομεία προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες της εξαθλίωσης της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων θα είναι πολύ μεγάλες και δυστυχώς μη προβλέψιμες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κ. Φρουζής. Επιπλέον, ζητούν από το υπουργείο Υγείας:

-Αποκατάσταση των λανθασμένων (κάτω από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στις 28 χώρες της Ε.Ε.) τιμών των φαρμάκων και την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.

-Το μέγιστο όριο επιστροφής της υπέρβασης από τη φαρμακευτική δαπάνη (clawback) να μην ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ για το 2014.

-Όχι άλλα επιπλέον rebates, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 400 ευρώ που η φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί να υποστηρίξει.

Η υγεία -ανέφερε ο κ. Φρουζής- «είναι ένας πολύ νευραλγικός τομέας για να «παίζει» και να πειραματίζεται η κυβέρνηση, εξαθλιώνοντας τη χώρα μας επιχειρηματικά, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις στη χώρα μας, μα πάνω από όλα καταδικάζοντας τους Έλληνες πολίτες σε ελλιπή υγεία καταστώντας τους Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Ο αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ κ. Νίκος Κεφαλάς μίλησε για έναν πολύπλοκο νόμο τιμολόγησης, ο οποίος στο τέλος οδηγεί σε λάθος τιμές, προνομιακή και πελατειακή μεταχείριση, καταπάτηση πατέντων, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί σωστά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από το Δελτίο Τιμών του Αυγούστου προκύπτουν λάθη που σχετίζονται με τη χρήση μη αξιόπιστων πηγών (Euripid), λάθη στη νομική βάση των προϊόντων (π.χ. πρωτότυπα προϊόντα χωρίς γενόσημα έχουν τιμολογηθεί ως off-patent), λάθη στην αναγωγή των συσκευασιών κ.ά. Σημειώνεται ότι η συσσώρευση λαθών στην τιμολόγηση φαρμάκων επηρεάζει και τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη στις οποίες η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως χώρα αναφοράς, με αποτέλεσμα κινδύνου απόσυρσης καινοτόμων φαρμάκων από την ελληνική αγορά.

(από την Εφημερίδα "Ημερησία", 17/09/2014)