ΙΕΑ: Η Ενεργειακή Αποδοτικότητα Δεν Σημαίνει Απλά Περιορισμό της Ζήτησης για Ενέργεια

ΙΕΑ: Η Ενεργειακή Αποδοτικότητα Δεν Σημαίνει Απλά Περιορισμό της Ζήτησης για Ενέργεια
energia.gr
Τετ, 10 Σεπτεμβρίου 2014 - 15:28
Πολλαπλά είναι τα οφέλη από την ενεργειακή αποδοτικότητα και δεν περιορίζονται απλώς στον περιορισμό της ενεργειακής ζήτησης. Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, μία νέα μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) που δόθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου στη δημοσιότητα

Πολλαπλά είναι τα οφέλη από την ενεργειακή αποδοτικότητα και δεν περιορίζονται απλώς στον περιορισμό της ενεργειακής ζήτησης. Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, μία νέα μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) που δόθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου στη δημοσιότητα. Η μελέτη θέτει σε ένα νέο πλαίσιο το αποκαλούμενο «κρυφό καύσιμο» και δείχνει ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα έχει την δυνατότητα να στηρίξει την οικονομική μεγέθυνση, να ενισχύσει την κοινωνική ανάπτυξη, να προωθήσει ένα βιώσιμο περιβάλλον, να διαφυλάξει την ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος και να συμβάλει στη δημιουργία πλούτου.

Όπως έχει αναφέρει ο Οργανισμός και σε παλαιότερες αναλύσεις του, η ενεργειακή αποδοτικότητα έχει τη δυνατότητα να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και παράλληλα να μειώσει την ενεργειακή ζήτηση. Παρόλο όμως τον σημαίνοντα ρόλο της, ο IEA εκτιμά ότι υπό το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, ως το 2035 θα παραμείνουν αναξιοποίητες οι οικονομικά βιώσιμες δυνατότητες της ενεργειακής αποδοτικότητας. Ο Οργανισμός αποδίδει την καθυστέρηση αυτή στο ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι υποτιμημένη.

Στη νέα μελέτη του, με τίτλο «Capturing the Multiple Benefits of Energy Efficiency», ο ΙΕΑ αμφισβητεί την ως τώρα παγιωμένη αντίληψη ότι τα οφέλη της ενεργειακής αποδοτικότητας είναι αδύνατον να ποσοτικοποιηθούν. Αντιθέτως, η μελέτη αποδεικνύει ότι υπάρχει πεδίο εφαρμογής και πέρα από τις ποιοτικές αξιολογήσεις. Για τον σκοπό αυτό παραθέτει παραδείγματα για το πώς τα υπάρχοντα εργαλεία μεθοδολογίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για μετρήσεις, όσο και για την αποτίμηση της αξίας της ενεργειακής αποδοτικότητας για την οικονομία και την κοινωνία.

Ειδικότερα, θέλοντας να στηρίξει περαιτέρω τα θέσεις της νέας μελέτης, ο IEA δίνει κάποια παραδείγματα. Συγκεκριμένα, στην έκθεση αποδεικνύεται ότι η αξία της παραγωγικότητας και τα λειτουργικά οφέλη μιας βιομηχανίας που αναβαθμίστηκε, οδήγησε σε μείωση της περιόδου απόσβεσης των μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 4,2 - 1,9 έτη.

Το επόμενο παράδειγμα προέρχεται από τα νοικοκυριά. Μετατρέποντας τις κατοικίες θερμότερες, πιο ξηρές και πιο υγιείς, τα μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας μπορούν να βελτιώσουν δραματικά την υγεία και την ευεξία όσων διαμένουν σε αυτά. Αποτιμώντας χρηματικά αυτό το όφελος, σύμφωνα με τον IEA, προκύπτει ότι τα νοικοκυριά θα εξοικονομήσουν 4 δολάρια για κάθε 1 δολ. που επενδύουν.

«Η έκθεση ουσιαστικά αποδεικνύει στις τοπικές κυβερνήσεις ότι επιβάλλεται να επενδύσουν περισσότερο στην καταμέτρηση των επιπτώσεων της τους πολιτικής στην ενεργειακή αποδοτικότητα, ώστε να κατανοήσουν το ρόλο της στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της κάθε χώρας», επισημαίνει η Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού, Μαρία βαν ντερ Χέβεν.

Η ενεργειακή αποδοτικότητα μπορεί να αποκαλείται ως το «κρυφό καύσιμο», αλλά υπάρχει σε κοινή θέα, διευκρινίζει η ίδια.

Η αγορά της ενεργειακής αποδοτικότητας αυξάνεται με συνολικές ετήσιες επενδύσεις που ανήλθαν σε 300 δισ. δολ. το 2012, ποσό αντίστοιχο με τα κεφάλαια που επενδύονται στην παραγωγή άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η εξοικονόμηση που προσφέρει είναι κατά πολύ ανώτερη από την ενέργεια που παρέχεται από οποιοδήποτε άλλο καύσιμο, καθιστώντας την ενεργειακή αποδοτικότητα το «πρώτο καύσιμο» σε πολλές χώρες, καταλήγει η νέα μελέτη του IEA.