Τα σχέδια της Γερμανικής Πρεσβείας για την ίδρυση του "Γερμανοελληνικού Ταμείο το μέλλον" προσέκρουσαν στις αντιδράσεις πλειοψηφίας των Δημάρχων των μαρτυρικών πόλεων και χωριών στην συνέλευση του Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη μνήμη των 149 κατοίκων του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, του 1944 σφαγιάστηκαν από τους ναζί (2/9/44)
Τα σχέδια της Γερμανικής Πρεσβείας για την ίδρυση του "Γερμανοελληνικού Ταμείο το μέλλον" προσέκρουσαν στις αντιδράσεις πλειοψηφίας των Δημάρχων των μαρτυρικών πόλεων και χωριών στην συνέλευση του Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη μνήμη των 149 κατοίκων του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, του 1944 σφαγιάστηκαν από τους ναζί (2/9/44). (Σημείωση: προεδρος του δικτύου μαρτυρικών πόλεων είναι ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς)
Η συνέλευση, έπειτα από ψηφοφορία, απέρριψε την πρόταση λήψεις απόφασης για συμμετοχή στο γερμανοελληνικό ταμείο και της γερμανικής πλευράς για ετήσια καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων ποσόν συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στις αναγνωρισμένες ως μαρτυρικές περιοχές, απευθείας από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και την οριστική απόφαση συμμετοχής στο ταμείο να την παίρνουν ανεξάρτητα κάθε δημοτική αρχή.

Κατά της πρότασης ψήφισαν τα χωριά του Δίστομου, της Βιάννου, των Ανωγείων, των Κερδυλίων, της Κάντανου, της Τυμφρηστού της Μακρακώμης, καθώς και ο Δήμος Λαμίας ενώ οι εκπρόσωποι των χωριών Κομμένο και Χορτιάτη ψήφισαν λευκό, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα λάβουν την εν λόγω αποζημίωση.
Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν μόνο ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας Γ. Λάζουρας και ο Δήμος Δοξάτου.

Στην συνέλευση παρέστησαν εκπρόσωπου του εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων, εκπρόσωποι ενώσεων θυμάτων (από τα Καλάβρυτα ο πρόεδρος της ένωσης θυμάτων Χαρίλαος Ερμείδης) βουλευτές, φορείς αλλά και ο Γερμανός Πρέσβης στην ΕλλάδαPeter Shoof.

Να σημειώσουμε οτι ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα Δρ Πέτερ Σόοφ παραβρέθηκε στην συνέλευση και μίλησε κιόλας παρόλο που στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη την Γερμανική πλευρά εκπροσώπησε ηαναπληρώτρια πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, όπως ορίζει το πρωτόκολλο και οχι ο Γερμανός πρέσβης.....

Εν μέσω αντιδράσεων για την παρουσία του, ο Γερμανός πρέσβης, μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το μέλλον δεν είναι νομικό πρόσωπο ή κάποιος άλλος φορέας με καταστατικό κλπ., αλλά χρηματοδότηση από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για κάθε ένα από τα έτη μέχρι το 2017 σε πρώτη φάση και μπορούν υποβάλλουν άμεσα αιτήσεις χρηματοδότησης οι ενδιαφερόμενοι για αυτό.
(Διαβάστε την ανακοίνωση του Δήμου Διστόμου)

(kalavrytanews.com, 05/09/2014)