Τις θέσεις του στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας για την περίοδο 2014-2020 παρουσίασε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών. Ο ΣΕΦ αναφέρεται ιδίως στην πρόταση της Κομισιόν για αντικατάσταση του συστήματος των εγγυημένων τιμών με το σύστημα της πώλησης της παραγόμενης από ΑΠΕ ενέργειας μέσω διαγωνισμών

Τις θέσεις του στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας για την περίοδο 2014-2020 παρουσίασε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών. Ο ΣΕΦ αναφέρεται ιδίως στην πρόταση της Κομισιόν για αντικατάσταση του συστήματος των εγγυημένων τιμών με το σύστημα της πώλησης της παραγόμενης από ΑΠΕ ενέργειας μέσω διαγωνισμών.

Μία από τις ενστάσεις του συνδέσμου έγκειται στο ότι στην πρόταση της Κομισιόν δεν διατυπώνονται ξεκάθαροι κανόνες για τη διενέργεια των διαγωνισμών, γεγονός που, σύμφωνα με τον ΣΕΦ, μπορεί να οδηγήσει σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ακύρωση επενδύσεων. Συγκεκριμένα ο ΣΕΦ αναφέρει τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για την ολοκλήρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, είναι σημαντικό οι δικαιούχοι να πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια απευθείας στην αγορά και να υπόκεινται σε υποχρεώσεις της αγοράς.

2.Οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές έρχονται συχνά σε αντίθεση με την αποτίμηση που έχει κάνει η ίδια η Ε.Ε. για τους διάφορους υποστηρικτικούς μηχανισμούς των ΑΠΕ. Για παράδειγμα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι το μοντέλο των εγγυημένων σταθερών τιμών (feed-in-tariffs) αποδείχθηκε στην πράξη ότι επιτυγχάνει χαμηλότερο κόστος εφαρμογής, πιο ακριβή προσέγγιση και αποτίμηση του πραγματικού κόστους των επενδύσεων, μεγαλύτερη ασφάλεια στους επενδυτές και άρα χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης των σχετικών επενδύσεων, ενθάρρυνση της αποκεντρωμένης και διεσπαρμένης παραγωγής από ΑΠΕ σε μικρή κλίμακα, υποστήριξη αναδυόμενων τεχνολογιών, αλλά και αντιστάθμιση κινδύνων για τον προμηθευτή λόγω της ευμεταβλητότητας των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αποδείχθηκε δηλαδή πιο αποτελεσματικό από άλλα μοντέλα (π.χ. το μοντέλο των εγγυημένων διαφορικών τιμών ή τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς).

Παρ' όλα αυτά, η Ε.Ε. προτείνει ως κύριο εργαλείο ενίσχυσης τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς ακόμη και για έργα μικρής σχετικά κλίμακας.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των τεχνολογιών και ότι θα πρέπει να ισχύσουν ενιαία όρια ισχύος και συγκεκριμένα κατ' ελάχιστον αυτά που σήμερα προβλέπονται για τα αιολικά.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ")