Στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου σε 165 από τα 224 δολάρια ανά κυβικό μέτρο από τον Οκτώβριο προχωρά η ρωσική ενεργειακή Gazprom για την παροχή στο Κιργιστάν. Οπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Κιργιστάν ΑλμαζμπέκΑταμπάγιεφ, η μείωση της τιμής αποφασίστηκε σε δίωρη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλεργια την προμήθεια, στο περιθώριο των εορτασμών για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Κιργιστάν
Στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου σε 165 από τα 224 δολάρια ανά κυβικό μέτρο από τον Οκτώβριο προχωρά η ρωσική ενεργειακή Gazprom για την παροχή στο Κιργιστάνόπως αναφέρει η "Σύγχρονη Ρωσία", επικαλούμενη το πρακτορείο Itar-Tass. Οπως δήλωσε χθες, Κυριακή, ο πρόεδρος του Κιργιστάν ΑλμαζμπέκΑταμπάγιεφ, η μείωση της τιμής αποφασίστηκε σε δίωρη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλεργια την προμήθεια, στο περιθώριο των εορτασμών για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Κιργιστάν. 

«Καταλήξαμε σε συμφωνίες στρατηγικής σημασίας» είπε ο Αταμπάγιεφ.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η τιμή του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές στις βόρειες περιοχές του Κιργιστάν θα μειωθεί από 224 δολάρια σε 165 δολάρια για 1.000 κυβικά μέτρα από την 1η Οκτωβρίου.

Παράλληλα εξετάζεται και το θέμα της παροχής φυσικού αερίου στις νότιες περιοχές του Κιργιστάν, καθώς το Ουζμπεκιστάν έχει διακόψει τις προμήθειες στην περιοχή, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους. Σύμφωνα με τον Αταμπάγιεφ, συμφωνήθηκε η κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει το βορά με το νότο. Οι εργασίες θα αρχίσουν την ερχόμενη άνοιξη, με την Gazprom να επενδύει 20 δισεκατομμύρια ρούβλια στο πρότζεκτ για την ανάπτυξη των πεδίων στις περιοχές Osh και Jalal-Abad. Βάση των μελετών, τα αποθέματα φυσικού αερίου σε αυτά τα πεδία φθάνουν τα 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.