Η 40ή επέτειος από την επιστροφή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της προδοτικής χούντας υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας, βρίσκει τη χώρα υπό τα «δεσμά» των δανειστών της, οι οποίοι επέβαλαν αβάστακτα μέτρα στον λαό. Η φτώχεια και η εξαθλίωση των πολιτών παραπέμπουν σε εποχές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο

Η 40ή επέτειος από την επιστροφή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της προδοτικής χούντας υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας, βρίσκει τη χώρα υπό τα «δεσμά» των δανειστών της, οι οποίοι επέβαλαν αβάστακτα μέτρα στον λαό. Η φτώχεια και η εξαθλίωση των πολιτών παραπέμπουν σε εποχές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς είναι λίγο-πολύ γνωστή, με μεγάλο ερωτηματικό, ακόμα και σήμερα, πώς μπόρεσε ο Ευάγγελος Αβέρωφ να αλλάξει τις αποφάσεις και να επιβάλει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μελετώντας τα αμερικανικά αρχεία, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο παμπόνηρος Ηπειρώτης πολιτικός «τα βρήκε» με τον Τζόζεφ Σίσκο, απεσταλμένο του Χένρι Κίσινγκερ στην Αθήνα, προσφέροντας «πολιτική λύση». Η επιβολή της απόφασης στους χουντικούς ήταν μία εύκολη υπόθεση, άλλωστε είχαν εγκαταλείψει το σκάφος σαν τα ποντίκια όταν έγινε ορατή η ήττα στην Κύπρο.

Το δώρο της Δημοκρατίας είναι πολύτιμο και θα έπρεπε ο καθένας να το προφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού. Δυστυχώς ξεφύγαμε και την προδώσαμε και το αποτέλεσμα είναι -εν καιρώ ειρήνης- η παράδοση μέρους της κυριαρχίας στην τρόικα. Οι πρώτοι που αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων ήταν οι πολιτικοί. Ας φωνάζουν όταν τους ασκούμε κριτική για το σημερινό κατάντημα της χώρας, αλλά είναι λίγοι αυτοί που δεν ευθύνονται...

Αρκετοί εκμεταλλεύτηκαν τις θέσεις τους στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή και έστησαν ένα πελατειακό κράτος που θα τους διασφάλιζε εσαεί τα αξιώματα και τα οφέλη. Και μοιραία οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική τραγωδία.

Οι σημερινές συνθήκες θυμίζουν στους παλαιότερους τις καταστάσεις πριν από την επιβολή της δικτατορίας από τον Παπαδόπουλο και τη συμμορία του. Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί έριξαν την πατρίδα στα βράχια, η δικτατορία δεν άξιζε στην πατρίδα μας. Ευτυχώς, σήμερα, η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους στρατιωτικούς, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντα τους με αξιοπρέπεια επιλέγοντας να διατηρούν μία μεγάλη απόσταση από τις αποφάσεις των πολιτικών. Φοβάμαι πως το πάθημα της αποστασίας και της δικτατορίας δεν έγινε μάθημα σε κανέναν. Η 24η Ιουλίου θα ήταν ημέρα μεγάλης γιορτής για τον Ελληνισμό, εάν η χούντα, σε συνεργασία με τον Χένρι Κίσινγκερ, δεν είχε παραδώσει την Κύπρο στους Τούρκους.

(από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", 24/07/2014)