Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την υπό-δόση του 1 δις. ευρώ του Αυγούστου. Το υπουργείο Οικονομικών μέχρι και χθες το βράδυ συνέλεγε από τα συναρμόδια υπουργεία τις διατάξεις που θα περιληφθούν στο νομοθέτημα, ενώ πολλές από αυτές τις διατάξεις ήδη περνούν τον καθιερωμένο έλεγχο δαπανών του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την υπό-δόση του 1 δις. ευρώ του Αυγούστου. Το υπουργείο Οικονομικών μέχρι και χθες το βράδυ συνέλεγε από τα συναρμόδια υπουργεία τις διατάξεις που θα περιληφθούν στο νομοθέτημα, ενώ πολλές από αυτές τις διατάξεις ήδη περνούν τον καθιερωμένο έλεγχο δαπανών του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Στόχος είναι το σχέδιο νόμου να αποτελέσει νόμο του κράτους, το αργότερο έως τις 8 Αυγούστου.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα επιτρέψει μόνο την εκταμίευση της προαναφερθείσας δόσης, αλλά και την εκταμίευση των 2 δις ευρώ περίπου που αντιστοιχούν στις επιστροφές εσόδων από τα κέρδη που καταγράφουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Σε κάθε περίπτωση η ψήφιση των προαπαιτούμενων δράσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εκκίνηση της νέας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Γουίλλιαμ Μάρευ στο πλαίσιο ενημέρωσης Τύπου στην Ουάσιγκτον αναφέρθηκε στην επιθυμία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η έκτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα εκκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται. Η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ σχετίζεται με το αίτημα που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων , κάτι που ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης έθεσε επανειλημμένα στους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα.

Ο κ. Μάρευ ερωτήθηκε για το εάν έχει προγραμματιστεί συνάντηση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, εντός του Αυγούστου και επί ευρωπαϊκού εδάφους με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, αλλά δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ κληθείς να σχολιάσει ευρήματα μελετών του Ταμείου για την αναποτελεσματικότητα των μισθολογικών μειώσεων στην Ελλάδα σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει τεράστια πρόοδο στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, προσθέτοντας πως το Ταμείο συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν χρειάζονται οριζόντιες περικοπές σε μισθούς.