Ναι μεν αλλά λέει ο ΕΣΑΗ για το μοντέλο ΝΟΜΕ, η δημόσια διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε χθες. Ο Σύνδεσμος των ανεξάρτητων παραγωγών στην επιστολή που κατέθεσε στη ΡΑΕ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τάσσεται καταρχήν υπέρ των διαδικασιών τύπου ΝΟΜΕ, ωστόσο, διατυπώνει μια σειρά προτάσεις, ώστε αυτές οι διαδικασίες να είναι προσαρμοσμένες στην ελληνική αγορά

Ναι μεν αλλά λέει ο ΕΣΑΗ για το μοντέλο ΝΟΜΕ, η δημόσια διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε χθες. Ο Σύνδεσμος των ανεξάρτητων παραγωγών στην επιστολή που κατέθεσε στη ΡΑΕ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τάσσεται καταρχήν υπέρ των διαδικασιών τύπου ΝΟΜΕ, ωστόσο, διατυπώνει μια σειρά προτάσεις, ώστε αυτές οι διαδικασίες να είναι προσαρμοσμένες στην ελληνική αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΣΑΗ θεωρεί ότι η πρόσβαση τρίτων σε φθηνά καύσιμα, όπως ο λιγνίτης και τα νερά, δεν διασφαλίζει συνθήκες ανταγωνισμού στην ηλεκτρική αγορά. Αντίθετα, τάσσεται υπέρ της απευθείας πρόσβασης των παικτών της αγοράς στα καύσιμα αυτά, με έλεγχο του κόστους παραγωγής. Ζητά, λοιπόν, τη διάθεση και σε τρίτες επιχειρήσεις παραγωγικών στοιχείων χαμηλού κόστους, που σήμερα ανήκουν μόνον στη ΔΕΗ.

Η εφαρμογή του ΝΟΜΕ θα πρέπει, κατά τον ΕΣΑΗ, να έχει μεταβατικό χαρακτήρα και η κατάργηση του να συμπίπτει με τη δημιουργία καθετοποιημένων εταιριών ηλεκτρισμού, με συγκρίσιμα χαρτοφυλάκια ενέργειας, που θα ανταγωνίζονται τόσο μεταξύ τους, όσο και με άλλους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για την προμήθεια ηλεκτρισμού.

Τα προϊόντα ΝΟΜΕ θα πρέπει να διατίθενται μόνον στους τελικούς καταναλωτές, εκτιμά ο ΕΣΑΗ και όχι για εξασφάλιση βραχυχρόνιου κέρδους στον ΗΕΠ ή για εξαγωγές.

Σε ό,τι αφορά την τιμή διάθεσης τους προτείνεται να είναι ρυθμιζόμενη και κοστοστρεφής, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, όπως υποστηρίζεται, δεν θα μπορεί να υπάρχουν συγκρίσιμα χαρτοφυλάκια ενέργειας, από πλευράς κόστους, στους προμηθευτές που θα αποκτήσουν αυτά τα προϊόντα.

Τέλος, για να μην προκύψουν προβλήματα στη λειτουργία του ΗΕΠ από τη μείωση του βάθους ενέργειας ο ΕΣΑΗ προτείνει οι ποσότητες ενέργειας από τα προϊόντα ΝΟΜΕ να εισέρχονται στον Ημερήσιο Προγραμματισμό, ανεξάρτητα από το αν η οικονομική εκκαθάριση τους θα μπορεί να γίνεται και εκτός ΗΕΠ.