Μετά το ναυάγιο της συμφωνίας για συμμετοχή της Woodside Petroleum στο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ, η αυστραλιανή πετρελαϊκή στρέφει το βλέμμα της στην Κύπρο, προκειμένου να προωθήσει την κατασκευή ενός πλωτού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου (FLNG).

Μετά το ναυάγιο της συμφωνίας για συμμετοχή της Woodside Petroleum στο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ, η αυστραλιανή πετρελαϊκή στρέφει το βλέμμα της στην Κύπρο, προκειμένου να προωθήσει την κατασκευή ενός πλωτού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου ( FLNG).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Globes, η Woodside θεωρεί την Κύπρο ιδανική για την υλοποίηση αυτής της μονάδας, παρά την αποτυχία των συνομιλιών της στην περίπτωση του Λεβιάθαν. Υπενθυμίζεται ότι η Woodside βρέθηκε στα πρόθυρα του να εξαγοράσει το 25% του Λεβιάθαν έναντι ποσού 2,71 δις. δολαρίων, αλλά η συμφωνία δεν οριστικοποιήθηκε λόγω διαφωνιών με τις ισραηλινές πετρελαϊκές που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Woodside διατηρεί καλές σχέσεις με την αμερικανική Noble Energy, η οποία διαθέτει σημαντικά μερίδια τόσο στο Λεβιάθαν, όσο και στο Οικόπεδο 12 της Κύπρου. Κατ’ επέκταση, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί τον επόμενο στόχο της αυστραλιανής εταιρείας, η οποία επιθυμεί διακαώς να υλοποιήσει πλωτούς σταθμούς LNG σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, ανάμεσά τους και η Ανατολική Μεσόγειος.

Το ενδιαφέρον της Woodside για την Κύπρο έρχεται πάντως σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας, η οποία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμεί να κατασκευάσει σταθμό LNG επί ξηράς στο Βασιλικό. Όπως και να χει το θέμα, οι δύο πλευρές αναμένεται να βρεθούν σε επαφές στο προσεχές διάστημα, ώστε να εξετάσουν τους πιθανούς τρόπους συνεργασίας.